Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Antikviteter og snurrepiperier

leave a comment »

22.februar 2003

Øverst i Tollbugata ligger det en antikvitetsforretning som jeg ble oppmerksom på en gang jeg tok trikken tilbake hjem til Carl Berner etter å ha avlagt Modell-Hobby et besøk. I det farkosten rundet hjørnet fra Stortinget over i Tollbugata så jeg noen drabelige skutemodeller i øyekroken og tenkte at dette måtte undersøkes ved leilighet!

Etter å ha besøkt IPMS-Norge sitt NM i modellbygging i dag tuslet jeg tilbake til sentrum forbi denne butikken og stakk ergo innom. Forretningen spesialiserer seg på maritime objekter og det glinser i blankpusset messing og polert mahogny inne i det lille lokalet. Skal du ha en maskintelegraf i stua kan du gå hit, de kan levere det meste hvis du har penger nok. Jeg hadde en lengre prat med ekspeditøren, en hyggelig fyr som driver med både dykking og båtliv. De har også en god del modeller til salgs, både moderne modeller og originale saker, og jeg knipset i vei – sjappa er stapp full av alle slags ting og det var slett ikke enkelt å finne en god kameravinkel til tider!

Kjekt å ha!

Kjekt å ha!

Det var altså maskintelegrafen da. Enda en ting jeg ikke visste at jeg hadde bruk for – men den hadde jo vært tøff å ha ved siden av TV’n, det må jeg innrømme (selv om tanken på å pusse svineriet to ganger i året skremmer litt)! Eller skipsrattet som står bak, for den del.

dfg

Halvmodeller fantes i flere slag, bl.a. en original russisk verftsmodell fra før århundreskiftet. Den er tidstypisk med enkelte forkrommede detaljer - pent å se på men ikke et eksempel til etterfølgelse på neste års modellkonkurranse på Sjøfartsmuseet!

hgfh

På en vegg hang det noen halvmodeller av seilbåter.

hfgh

På en annen vegg, under et batteri av messinglamper, hang det ytterligere en stor halvmodell som åpenbart har vært en konstruksjonsmodell av et eller annet slag.

De hadde også et antall «ordentlige» modeller, bla.a. en pent utført HMS Victory som stod nede på gulvet, bak en skranke og inni en krok. En moderne rederimodell av et lasteskip stod vaglet oppå en benk. En fiskebåt og en litt eldre lastebåt var også å se, sammen med flere andre modeller av ymse slag. Sjømannsmodeller var det også flere av.

Victory-modell

Victory-modell

rederimodell

Rederimodell

En sjømannsmodell

En sjømannsmodell

Baki lokalet stod det en aldeles lekker modell av en engelsk dampsjalupp, visstnok bygget rundt forrige århundreskifte. En lekker, lekker sak, som du også ser av bildet nedenfor.

Dampsjalupp

Dampsjalupp

Kronen i juvelen var en vaskeekte prisoner-of-war modell, en engelsk fregatt fra rundt 1800 i skala en til ganskemangehundre, laget av ben. Skikkelig flott å se på og vakkert bygget, men selvsagt godt utenfor min prisklasse…

Prisoner-of-war modell

Prisoner-of-war modell

Ekspeditøren nevnte at de fra tid til annen fikk forespørsler fra kunder om de visste om noen som kunne bygge modeller for dem på bestilling. De har en modellbygger gående «på gress» som tok oppdrag fra tid til annen, men det er selvsagt ikke alt han kan – og vil – ta unna. Kanskje noen av modellklubbens medlemmer kunne være interessert i noe slikt? Kontakt i så fall meg så kan jeg nok formidle kontakten videre.

I det hele tatt var dette en artig butikk å snuse rundt i, de har mye morsomt å titte på. Anbefales for de som har muligheten, selv om prisnivået på varene nok tilsier en viss standard på sigarføringen fra kundens side dersom man skal kjøpe noe særlig. Fra tid til annen tar butikken også modeller i kommisjon for salg, dersom det var saker av en viss kvalitet. Dette kan jo være noe å være oppmerksom på.

Ståle Sannerud

PS: Siden artikkelen ble skrevet har butikken flyttet til Tønsberg. Mer informasjon finner du på hjemmesiden deres,http://www.seaborne-fartygsmagasinet.com/

Written by maritimmodellklubb

15.05.09 kl. 17:37

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: