Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

En alternativ type jomfru

leave a comment »

På klubbens siste møte i 2002-2003-sesongen hadde jeg med meg konstruksjonstegninene til det danske linjeskipet den Prægtige fra 1767, som jeg viste frem til de andre fremmøtte. Når vi så nærmere på sidetegningen av skipet var det enkelte som reagerte på utformingen av jomfruene som var festet til røstbenkene, de hadde en ganske annen utforming enn den vi vanligvis anser som normal.

Jomfruene er altså innretninger som ble brukt til å stramme vantene som typisk støttet opp mastene på en seilskute i sideretning, fra romertiden i hvert fall og frem til 1870-80 omtrent da de ble erstattet av strekkfisker. De er runde av fasong – men tidlige versjoner kunne være trekantet – og har tre hull borret igjennom:

dfg

(Bilde fra James Lees: The masting and rigging of English ships of war 1625-1860)

Her ser vi to jomfruer satt opp for å stramme et stag. Hullene gjennom jomfruene er borret slik at de sitter jevnt fordelt rundt sentrum på jomfruen. Dette er slik «alle vet» at en jomfru skal se ut.

Hullene er borret med samme distanse fra jomfruens sentrum, med 120 graders vinkel mellom hvert hull. Over hvert hull er det en utsparing i treverket for at strammetauet ikke skal ligge og file mot noen skarpe kanter.

Hvis vi nå ser på et utstnitt av konstruksjonstegningen til den Prægtige ser vi en litt annerledes variant:

Den Prægtige (Kilde: Rigsarkivet)

Den Prægtige (Kilde: Rigsarkivet)

Ser du litt nøyere etter ser du at de to øverste hullene på hver jomfru er borret i senterlinjen av jomfruen, slik at man blir sittende igjen med et stort stykke treverk i overkant av jomfruen som tilsynelatende er totalt bortkastet.

Spørsmålet ble reist på medlemsmøtet: Dette var jo uhørt, ingen laget jomfruer på denne måten. Var da tegningen bare tull og tøys, et påfunn av en landkrabbe av en konstruksjonstegner som ikke kunne nok om rigging til å vite hvordan en jomfru skulle se ut? Ikke visste jeg, dette var en detalj jeg ikke hadde bitt meg merke i tidligere.

Vel hjemme fra møtet satte jeg meg ned for å grave litt i bokhylla for å se om jeg kunne finne ut om denne jomfrutypen var noe jeg kunne finne igjen flere steder. Dersom flere andre samtidige konstruksjonstegninger og modeller viste denne jomfrutypen var jo det et tegn på at dansken med fjærpennen nok visste hva han gjorde!

En rask titt i Gardiner: Warships of the Napoleonic Era, som inneholder et temmelig stort antall konstruksjonstegninger, viste at joda, denne jomfrutypen dukket faktisk opp både her og der.

engelske_jomfruer

Fra Gardiner: (venstre mot høyre:) HMS Caledonia, 120 kanoner, 1808; HMS Glory, 98 kanoner, 1788; HMS Vesuvius, bombarderfartøy, 1812.

 I tillegg var det 74-ere, 64-ere og fregatter som viste samme jomfrutype, samt et antall skip kapret fra franskmenn og amerikanere. Det seneste eksempelet jeg har funnet er en «as fitted»-tegning til skonnerten Quail slik hun fremstod i 1858, i David Lyons: The Sailing Navy List.

En titt i Jean Boudriot: The 74-gun ship, bind III, viste at også han foreskriver jomfruer laget på denne måten til sitt franske 74-kanoners skip anno 1780. En titt i hans bok Modeles historiques – Musée de la Marine, som er stapp full av fotografier av modeller fra det franske marinemuseet (en klart pornografisk bok; en trenger ikke forstå en millimeter av teksten for å ha full glede av den) ga også en rekke eksempler på disse jomfruene. Det tidligste eksempelet jeg fant var fra den såkalte Pic-modellen av et 74-kanoners skip fra 1755:

ertert

"Pic"-modellen, Musee de la Marine

Utsparingene i treverket på hver jomfru forvirrer synsinntrykket noe, men en ser at hullene er boret lavt nede i jomfruene, omtrent på senterlinjen.

Det er vel verdt å merke seg at i de ovennevnte kildene var det også tallrike eksempler på «konvensjonelle» jomfruer, på skip av alle størrelser og årstall. De to typene ser ut til å ha koeksistert lykkelig i lange tider, jeg kan i hvert fall ikke se noe mønster når det gjelder skipstype, nasjonalitet eller årstall for når den ene ble brukt og ikke den andre; jeg har funnet alt fra kuttere til 120-kanoners linjeskip som har den «alternative» typen jomfruer på tegningene. Imidlertid er hvert skip konsekvent, det er enten den ene typen eller den andre, ikke en blanding.

Uansett så er det den konvensjonelle typen som er mest vanlig, mens typen som er vist på den Prægtige nok må sies å være mer av et unntak. Forholdet mellom de to typene på de tegningene jeg har sett i litteraturen later til å være 4:1 eller 5:1 eller noe slikt, uten at jeg har telt så nøye etter.

Når den tid kommer at jeg skal bygge modell av den Prægtige vil i hvert fall disse «rare» jomfruene være en artig liten detalj å få med på modellen!

Ståle Sannerud

Written by maritimmodellklubb

15.05.09 kl. 17:34

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: