Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

IMPS-konkurranse 2003

leave a comment »

22.februar 2003

IPMS-Norge avholder denne helgen sitt årlige NM i modellbygging, denne gang på Forsvarsmuseet inne på Akershus Festning. IPMS står altså for International Plastic Modellers’ Society, og er en verdensomspennende organisasjon for denslags. Som de fleste vet er plastbyggesett relativt greie å bygge, siden delene er ferdig formet. Kontrasten til vårt eget virke hvor vi som regel starter med noen kryssfinerspanter og en bunke med plank er dermed stor. Til gjengjeld legger IPMS-folket desto større vekt på detaljering og ikke minst maling av modellene sine, noe som naturlig nok gjenspeiler seg i de modellene som deltar i deres NM. Standarden her er høy!

I år var det faktisk en del modeller som var relevante for oss båtbyggere også. Det stod tre velbygde krigsskipsmodeller på det ene modellbordet, samt to ubåter og et par seilfartøyer. I dioramaklassen stilte det dessuten et knakende fint diorama av en engelsk ubåt i havn, utrolig detaljert og flott utført.

I tillegg til disse modellene var den en del modeller som jeg finner det verdt å omtale her pga malingjobben som var utført på dem.

For å starte med skipene: Det stod to krigsskipsmodeller i montre nede i det ene hjørnet av lokalet, begge var godt bygget og ikke minst må jeg si at jeg falt for selve presentasjonen av disse modellene. Montrene var bare lækre å se på, den ene var rammet inn av et hampetau og begge hadde en god presentasjon med bilder og data om modellen plassert inne i monteren. Et eksempel til etterfølgelse!

Først har vi en modell av den amerikanske krysseren USS Olympia fra den spansk-amerikanske krig, altså rett før forrige århundreskifte. Her ser du et bilde fra en annen vinkel, og her et detaljbilde. Merk spesielt rælingene laget av fotoetset messing. Skalaen på denne modellen var 1:400 eller noe deromkring.

Den andre modellen som stod i monter var en 1:350 skala HMS Prince of Wales. Igjen er presentasjonen effektiv, med bilder og tekst inne i selve monteren. Her ser du et annet bilde av samme modell. Også denne modellen var utstyrt med detaljering av fotoetset messing, generelt sett er plastbyggerne godt forsynt med denslags fra alskens tredjeparts leverandører. Merk også kamuflasjemalingen av skipet, her har det gått noen timer med til maskering og sprøytemaling!

En 1:350 skala modell av USS New Jersey stod uten monter, stakkars, jeg håper det kun er forbigående. Jeg fikk dessverre kun ett brukbart bilde av denne, modellen var pent utført med bl.a. radarantenne av fotoetset messing som så svært overbevisende ut. Igjen var modellen godt bygget og pent sprøytemalt.

Jeg tok også et foto av en av pakkene med fotoetset messing som var til salgs på Romerike Hobbysenter sin stand inne i utstillingslokalet. Her har vi et sett med setebelter til britiske fly fra annen verdenskrig, skala 1:72. Her ser du hvor fin detaljering som er tilgjengelig med denne metoden – et setebelte i denne skalaen er ikke rare greiene! Det å lage sin egen fotoets er ikke noe man helt uten videre kan kokkelere med på kjøkkenbenken men er ikke desto mindre noe en amatør kan få til selv med en del utstyr og pågangsmot. Mye er også kommersielt tilgjengelig fra diverse leverandører, også for oss som bygger skip.

Så videre til selve kronjuvelen i utstillingen etter min smak, ubåtdioramaet fra første verdenskrig. Her ser du et bilde ovenfra – den massive glitringen i sjøen er en bivirkning av blitzen jeg brukte, denne effekten fungerte godt og var svært effektivt i vanlig belysning, tro meg! Kaien var full av detaljer, bl.a. en heisekran og flere bygninger. Ombord på ubåten var det full aktivitet, som du ser her, her og her. På sjøen var det også en liten dampsjalupp hvor føreren stod og vinket til ubåten.

Hovedtyngden av konkurransen var selvsagt fly, tanks og biler. Jeg tar med noen av dem også for å vise litt av den lekre malingen som var utført på dem:

Først kan vi se på en modell av en Messerschmitt 109. Pent bygget, som alt annet i konkurransen, og også pent presentert på sin lille runde baseplate. Det klassiske tyske kamuflasjemønsteret på flyet er laget ved hjelp av maskering og selvsagt sprøyting.

Så vil jeg nevne en Junkers, jeg tror det er en Ju-188 torpedobomber, hvor kamuflasjemønsteret nok er sprøytet på frihånd. Videre har vi en amerikansk Intruder, akkurat som på Messerschmitten er malingen utført med maskering og sprøyting. Sjekk hvor blank og fin den er! Så kan vi ta en titt på en norsk Hercules, som har et pent, jevnt ensfarget gråmalt ytre som en kun får til med sprøyting. Det siste flyet jeg vil peke ut er en amerikansk B-17, tidlig utgave, i ren aluminiumsfarge. Se også hvor diskret og pent overflaten er «været», altså møkket til, med tynne skjolder av mørk maling for å illudere olje, eksos og almen skitt, og hvordan aluminiumsfargen varierer fra plate til plate på skroget. Dette har man oppnådd ved å variere fargetonen som sprøytes noe og ved å variere poleringen litt. Malingen som brukes er en spesiell polerbar metall-lakk som kun kan sprøytes, ikke pensles.

Fra panservognklassen kan vi se på en Panzer IV på en transportvogn. Stridsvognen har et kamuflasjemønster som er sprøytet på frihånd. Jeg vil også vise et par biler, først en Volkswagen New Beetle i metalliclakk – blank og fin – og en vakker veteranbil. Se på kontrasten mellom den speilblanke lakken og den realistisk malte kalesjen, forskjellen i glans og tekstur er kun et spørsmål om korrekt maling. Det er som sagt plastikk alt i hop.

Til slutt et eksempel på figurmaling, i dette tilfelle et monsterhode. Se hvordan forhøyninger og fordypninger er uthevet ved å pensle på lysere og mørkere sjatteringer av basisfargen. Trolig er det her benyttet oljemaling, den egner seg godt til denslags. Det finnes gode indikasjoner på at skulpturene på seilskuter ofte var malt med tilsvarende teknikk, et poeng som kan være verdt å ta med seg neste gang en prøver på noe slikt.

Ståle Sannerud

Written by maritimmodellklubb

15.05.09 kl. 17:36

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..