Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

IPMS-konkurranse 2005

leave a comment »

IPMS Norge hadde landskonkurranse nede på Akershus Festning nå i helgen, og jeg tok med meg kameraet mitt og besøkte showet. Som alltid var det en fryd å se alle de vakkert utførte modellene som stilte på konkurransen, og det var til og med en god del deltagere i skipsklassen. Klubbmedlem Nils Gran var bordsjef, og vi fikk slått av en prat.

Mest iøynefallende var en vakkert bygget modell av Gneisenau (byggesett fra Heller, 1:400) som var ombygget og forbedret en hel del og fullt utrustet med fotoets og uhyggelig pent malt. Den vant skipsklassen og tok ovenikjøpet Best in show. Modellbyggeren var svensk. Her ser du noen flere bilder av den: Ovenfra, merk det pent malte dekket. Tårn Bruno og kommandobroen, merk fin bruk av fotoets under brovingene. Kommandobroen igjen, og enda et bilde, merk radaren av fotoets. Bakenden av overbygget, merk fin rigging – han limte den med superlim med en 0.4 mm ståltråd som han hadde laget et øye i ytterst for å holde limdråpen. Til sist akterenden med ror og propeller.

Pent utført var også en modell av det japanske slagskipet Ise, ombygget til kombinert hangarslagskip under 2. verdenskrig (ideen var akkurat så tåpelig som den høres ut). Her ovenfra, her forfra – merk den typisk japanske «pagodebroen», egentlig bare en vanlig tripod med masse plattformer boltet på men ser tøfft ut. Skalaen var 1:200, byggesettet var fra Nichimo. Modellen var penselmalt, noe du kan se på bildene men dette var ikke synlig med det blotte øye. Denne modellen tok andreplassen i klassen. Her ser du forskipet, brooverbygget aktenfra og midtskipet, masse fin fotoets og pent utført rigg.

Tredjeplassen gikk til en modell av en tysk miniubåt av Biber-klassen, også denne var naturligvis pent bygget. Jeg regner med at det var et resinsett men merket meg ikke skala og fabrikat. Her et detaljbilde av akterenden, pent malt!

De øvrige skipene som stilte var:

En enda mindre tysk minubåt av Neger-klasse (nærmest et Kamikaze-våpen når sant skal sies, å gå ut i en slik må ha vært en enveisbillett), jeg synes spesielt metallmalingen bakpå var iøynefallende og godt utført.

En tysk destroyer av Narvik-klasse, som de av en eller annen grunn er kjent som, også denne er fra Heller i 1:400 skala men gjorde ikke så mye av seg som Gneisenau.

En modell av passasjerskipet Queen Elizabeth II, Airfix i 1:600 skala. Modellbyggeren var den samme som stod bak Ise og også denne var pent presentert.

En vannlinjemodell av det japanske slagskipet Yamato montert i et rimelig pent utført «hav». Ingen fotoets og bygget rett-ut-av-esken, men pen nok å se på. Fabrikat Tamiya, 1:700 skala.

Noen knøttende små resinmodeller, bl.a. to slagskip i hhv 1:1200 (Scharnhorst) og 1:2000 skala (Missouri). Det var også en slepebåt i 1:700 skala, den snek seg unna kameraet mitt men var morsom nok sammenlignet med kraftpluggen Yamato i samme skala!

En tysk Type XXI ubåt, typen med hydrogenperoksidmotor altså. Jeg merket meg hverken skala eller fabrikat er jeg redd.

En titteskap/dioramamodell av slagskipet Hood i skala 1:700 fra Tamiya, den var morsomt utført og svært korrekt historisk, men falt litt gjennom på maling og rigg sammenlignet med premievinnerne. Her ser du monteren ovenfra, bakkanten er buet for å bedre illusjonen.

En russisk Kilo-klasse dieselelektrisk ubåt fra Trumpeter, kinesisk byggesettmerke altså. Trumpeter driver forøvirig på og pøser ut nye, flotte plastsett på markeded for tiden, blant dem en serie med hangarskip i 1:350 skala. Digre og flotte modeller. Skal du ha en plast-Nimitz på peishylla er dette stedet å gå!

Et landgangsfartøy, skalaen vet jeg ikke.

Dermed skulle skipsklassen være behørig dekket. Jeg toks selvsagt en runde på de øvrige bordene også, og det var mye vakkert å se. Her har du flybordet, med noen höjdare: Et italiensk Savoia-Marchetti bombefly fra krigens dager, vakkert dandert på noe som kunne forveksles med en Grandiosa. En japansk Mitsubishi Zero-jager montert på en himmel-bakgrunn, med propell som gikk rundt – moro, men den fikk ikke noen premie. En tysk Messerschmitt Bf 110 på en dioramaplate, det er mulig det er en innretning for å justere kompasset eller skyte inn kanonene, hva vet jeg. En russisk Sukhoi Su-27 «Flanker» jetjager i 1:32, en enormt stor modell.

Dioramaklassen (jeg utvider begrepet litt, noen av dem stilte i respektive modellklasser) var uvanlig godt møblert denne gangen, blant innspillene denne gang var: Klassevinneren som viser en Messerschmitt kamuflert langs en Autobahn med amerikanske soldater som plukker suvenirer. Et tsjekkisk Mil Mi-24 Hind angrepshelikopter i Nato-tjeneste. En morsom The «Hun» in the sun-affære, en skyttergrav fra 1. verdenskrig med en tysk jagerflyver i lav høyde over. Artig montasje, men fikk ikke premie. Et Northrop sjøfly på stranda under vedlikehold, fin ide og godt gjennomført i mine øyne. Ditto en australsk jagerbomber i jungelen.

Av grønn- og gråmalte greier tok jeg ikke så mange bilder, men måtte bare knipse en modell av en av tyskernes mer upraktiske innretninger fra krigens dager, en Karl stormmørser i jernbanemontering. Tro det eller ei, disse greiene var beregnet på å lastes ned på bakken og kjøres ut i felt mot fiendtlige stillinger og så dumpe tusenkilos sprenggranater i hodet på dem…

Videre så vi en modell av en istykkerskutt T-34 stridsvogn i skala 1:16, temmelig håndfaste greier. Også denne er fra kinesiske Trumpeter, de later til å ha lagt sin elsk på store og gode modeller. En godt nedsmusset militærbil, amerikansk fra tidlig under krigen hvis jeg ikke tar feil. Videre ser vi en stridsvogntransporter med stridsvogn oppå, temmelig store saker totalt sett og krever en del hylleplass!

Førstepremien i figurklassen gikk til en scratchbygget modell av Scratch, en figur fra tegnefilmen Istid for de av dere som har sett den (har dere ikke det er den vel verd en titt, bare så det er sagt). Utrolig pent malt!

Jeg ruslet også rundt på salgsstandene i lokalet. Romerike Hobbysenter (Hobbyland) var sterkt tilstede og hadde med seg et lass av plastmodeller, dekaler, fotoets og annen godis. På dette bildet ser du noen av Trumpeters gigantmodeller nede på gulvet, de hadde noen amerikanske hangarskip fra krigen, et sett av det russiske hangarskipet Kuznetsov, den er vel solgt til India eller Kina nå tror jeg, og en Sovremenny-destroyer i 1:200 skala. Her ser du Revells nye sett av tysk Type VII C ubåt fra krigen i 1:72 skala, digre saker, og typisk nok kan du i skapet til venstre se tredjeparts resin-utvidelsessett til dette settet.

På en annen stand så mitt falkeblikk (vel, det er jo lov å skryte på seg litt…) noen resinbyggesett av skip i 1:700 skala og jeg tok en prat med innehaveren. Han het Edvard Framvik og hadde akkurat startet opp med import av slike sett som han solgte til en ikke så alt for gal penge (de er dyre på grunn av materialkostnadene, et typisk skip i 1:700 skala ligger på en trehundre kroner opp til en tusenlapp omtrent for de store slagskipene) og settene inkluderer ofte fotoets. Han finnes på nett, såvidt, på http://www.framvik.no, sidene skal bygges ut i stor stil snart sier han. Av interesse kan det være at medlemmer i modellklubber, det inkluderer dere folkens, får 10% rabatt. Han sender postordre og fører per dato merkene Regia Marina (italiensk) og Corsair Armada (amerikansk).

Her ser du bordet hans, det var overvekt av maritime subjekter (jeg husker jeg bygget modellen av Blücher på bildet, da var jeg syv år gammel…). Her ser du et resinsett av Hoga, en taubåt fra Pearl Harbor i 1:700-skala, ikke rare greiene som du ser men en grei startmodell i dette materialet! Her noe litt mer håndfast, en modell av et italiensk lasteskip fra krigen, samme skala. Jeg kjøpte meg en tankbåt av ham som jeg tenkte jeg skulle hygge med med i tiden fremover, vil ta den med på et medlemsmøte.

Ståle Sannerud

Written by maritimmodellklubb

15.05.09 kl. 17:32

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: