Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Mer om konstruksjonstegninger

leave a comment »

Ny 13.desember 2002

Siden jeg først er inne på temaet konstruksjonstegninger tar vi her en liten gjennomgang av et sett med konstruksjonstegninger for et konkret skip. Skipet jeg bruker som eksempel er et dansk krigsskip fra 1789, Neptunus, som jeg i sin tid kjøpte tegninger til fra det danske Rigsarkivet. Selv om dette nok er et noe mer komplisert skip enn en nybegynner normalt bør prøve seg på er selve tegningsmateriellet godt egnet som illustrasjon av emnet. Om man bygger en modell av et gammelt orlogsskip, en nordlandsjekte, en kystdamper eller hva det nå er – det spiller liten rolle. Det originale tegningsmateriellet er noenlunde likt oppbygget. (De som ikke bygger seilskuter får bære over med meg; det er det jeg selv driver med og kan noe om så dermed bruker jeg dem for å illustrere poengene mine. Hadde jeg bygget hurtigruter ville nettsidene våre utvilsomt krydd av slike istedet!)

Dersom du er interessert i å bygge en modell av et seilfartøy fra den dansk-norske flåten vil jeg også anbefale at du besøker Orlogsbasen, en nettside laget av Orlogsmuseet, Rigsarkivet og den danske flåte. Jeg vil faktisk anbefale en tur dit selv om du ikke er interessert i å bygge en slik modell! Der finner du en aldeles uhorvelig mengde tegninger til skip av alle slag og alle størrelser, scannet fra originaltegningene i Rigsarkivet. Både danske og utenlandske skip er representert, men det fine med akkurat de danske fartøyene er at de er usedvanlig godt dokumentert med detaljtegninger av alle slag. Arkivnummeret på den enkelte tegning er også oppgitt slik at kopier kan bestilles fra Rigsarkivet dersom man ønsker det. Alle illustrasjonene på denne siden er hentet fra nettopp Orlogsbasen, jeg har bare forsterket dem litt i et tegneprogram for å gjøre dem klarere.

Den viktigste enkelttegningen ser slik ut:

Klikk på tegningen for å se den i full størrelse

Orlogsskipet Neptunus. Klikk på tegningen for å se den i full størrelse

Det er denne tegningen som er omfattende behandlet i min tidligere artikkel Hvordan lese en konstruksjonstegning? Her ser man altså formen på skroget.

En annen nyttig tegning er det såkalte durchsnittet, som viser den innvendige konstruksjonen. Den ser slik ut:

Orlogsskipet Waldemar. Klikk for å se tegningen i full størrelse

Orlogsskipet Waldemar. Klikk for å se tegningen i full størrelse

Det er et annet skip, Waldemar. Den tilsvarende tegningen av Neptunus er ikke scannet ennå på Orlogsbasen, og jeg har ikke tenkt å prøve å scanne inn mitt eget 1:48 skala eksemplar på min lille A4-scanner!

Durchsnittet viser plasseringen av de fysiske spantene der de møter kjølen, den viser hvor dekksbjelkene er plassert med sine forsterkende knær, hvordan dekksplankene løper, hvor mastene er montert i skroget og hvor pumper, skillevegger, kabyss, gangspill etc. er plassert. Skal man ha noen grad av detaljering på modellen er man absolutt nødt til å ha denne tegningen!

Den siste av de viktige tegningene over skroget er dekorasjonstegningen. Den ser slik ut:

 

Orlogsskipet Neptunus

Orlogsskipet Neptunus

Her ser man altså hvordan de dekorative elementene var utformet. Den gir ikke nok informasjon om den fysiske konstruksjonen av disse delene, det må man skaffe seg informasjon om på annet hold (heldigvis var akkurat det temmelig standardisert og det finnes rikelig litteratur om emnet) men man ser altså hvordan sluttresultatet skal bli. Informasjon om fargelegging må man skaffe seg fra annet hold, enten det er malerier, modeller eller tekstlige beskrivelser man har å gå etter. Akkurat dette skipet finnes det heldigvis et maleri av som viser at dekorasjonene var gul(l)farget mot svart bakgrunn.

 

Dette var de tre viktigste tegningene av skroget. Har man disse er man i stand til å bygge en vettug modell av skipet, verre er det faktisk ikke. Detaljutformingen kan variere, for eksempel gjorde man det i England på denne tiden slik at alle disse tre tegningene ble kombinert i én og samme konstruksjonstegning hvor alt ble tegnet inn. Det sparer papir og kopieringsutgifter men gjør det naturlig nok litt vanskeligere å skille snørr og bart når man sitter der og skal prøve å finne ut av hva som er hva! Et tilsvarende problem får man på enkelte dampskip, spesielt er Victoriatidens britiske krigsskip beryktet for at absolutt alt er skviset inn på tegningen slik at man må ha en enorm kunnskap om emnet for å klare å forstå hva det egentlig skal forestille.

Dersom man klarer å få fatt i tegninger som er laget spesielt for modellbygging vil disse i utgangspunktet inneholde samme informasjon som disse tre tegningene, vasket og filtrert slik at de kun inneholder det tegneren bedømmer som relevant. I tillegg vil de, forhåpentligvis, inneholde informasjon om fittings og detaljer som normalt ikke finnes på de «offisielle» konstruksjonstegningene. (Så får en selv bedømme om man tør å stole helt på at de rekonstruerte detljer er korrekte – men det er en annen problemstilling!)

I tillegg til disse hovedtegningene finnes det, hvis man er heldig, et antall detaljtegninger som gir ytterligere informasjon. De danske arkivene er en gullgruve i så måte.

Først og fremst har vi middelspant-tegningen:

Middelspant-tegning med dimensjonsliste

Middelspant-tegning med dimensjonsliste

En slik en finnes for de aller fleste danske skip, men er nokså uvanlig utenfor denne verdenen. Dessverre, får en si, for det er en kjekk sak. Til venstre ser du en illustrasjon av middelspantet på skipet, dvs det spantet hvor skipet har sin største bredde, litt foran midten på skroget. Her ser man nøyaktig hvordan det er konstruert, og kan også se hvor brede gangbroene på hver side er som forbinder bakken med skansedekket – en viktig detalj! Til høyre har vi gullkornet: En liste over dimensjonene på delene skroget er konstruert av. Kan man fagterminologien er det mye informasjon å hente her over størrelsen på dekksbjelker etc., som man ellers ville måttet måle rett ut fra konstruksjonstegningene med mindre nøyaktighet.

 

Last_banjer_small

Tegning over innredningen av lasterommet

Kahytter og kamre

Kahytter og kamre på nedre kanondekk og skanse

 

ddsgg

Kahytter på øvre kanondekk

Seil og rundholter samt dimensjonsliste

Seil og rundholter samt dimensjonsliste

Seiltegningen viser oss hvilke seil skipet førte, deres størrelse og fasong, og inneholder dessuten en liste over dimensjonene på alle master og rær ombord. En utrolig kjekk sak. Det er svært sjelden at denne type informasjon finnes dokumentert i tegningsmateriellet unntatt for danske skip; som regel må man ty til litteraturen for å finne ut noe som helst om hvordan et skip var rigget.

Dersom man går til Orlogsbasen og søker opp Neptunus der vil man se at Rigsarkivet sitter på ikke mindre enn 25 ark med tegninger av dette skipet. I tillegg til de vi har listet opp her vil det finnes noen som er kopier av samme tegning og andre som er detaljtegninger av forskjellig slag, det kan dreie seg om finkenett, ror, pumper, interne skillevegger, livbåter og gudene vet hva. Orlogsbasen inneholder foreløpig ikke noen komplett liste for alle skip men har begynt med de viktigste, finner man et fartøy som ser attraktivt ut går det an å kontakte Rigsarkivet og få dem til å sende en liste over hva de har på det fartøyet. Husk også på at de fleste skip hadde søsterskip; normalt ble bare laget komplette tegningssett til det første skipet i klassen mens søsterskipene kun fikk tegninger over det som var unikt for dem. Tilsvarende kan det hende at det finnes interessante detaljtegninger til enkeltskip som også er relevante for søsterskipene eller andre samtidige skip.

Ståle Sannerud

Written by maritimmodellklubb

15.05.09 kl. 17:39

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: