Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Overrekking av Fram

leave a comment »

Ny 15.mai 2003

Det siste året, og vel så det, har et antall av klubbens medlemmer drevet og bygget en modell av polarskipet Fram slik hun fremstod på Amundsens sydpolferd. Oppdragsgiveren var Marinemuseet som ønsket seg en slik modell på grunn av Marinens fremtredende rolle i bygging, utrustning og bemanning av Fram under skipets karriere.

Mandag den 12. mai ble så modellen endelig overrakt til museet. Seremonien stod, som seg hør og bør, ombord på Fram selv nede på Frammuseet. Ingvar Fosheim, sjefen for Marinemuseet, var der, likeså Kåre Berg, sjefen for Frammuseet, Olav Orheim, sjef for Polarkomiteen, sjefene for Forsvarsmuseet, Sjøfartsmuseet og et antall andre notabiliteter.

Her følger et antall fotografier av modellen og overrekningsseremonien:

fsdf

Modellbyggerne smiler fornøyd over endelig å være ferdig - fra venstre mot høyre ser du Odd Sverre Johannesen som har stått for byggingen av skroget og "integrasjonen" av det hele, deretter Hans Breder som har bidratt med ankrene, Roald Tore Indregård - litt sjenert, er jeg redd, for jeg fikk ikke ansiktet hans med på bildet - som har stått for mye knakende fint messingarbeid på dekksdetaljene, Knut Gransæther som har laget master og rundholter, og til slutt Egil Kalland som har laget prammen og fungert som prosjektkoordinator og ikke minst bidratt med svært mye kompetanse på Fram i sin alminnelighet. Han har da også et par-tre av sine Fram-modeller stående på museet fra før; en av dem befinner seg faktisk i Australia for øyeblikket i forbindelse med en utstilling der nede. Selv står jeg bak kameraet, som vanlig, og har altså bidratt med fire av de fem båtene ombord.

 

fsdfsd

Egil holder her et lite foredrag om prosjektets tilbliven.

 

fdsfgPolarinstituttets direktør, som betalte modellen, overrekker her skuta til Marinemuseets sjef Ingvar Fosheim. (Fosheim er altså han med gullstripene på jakka, hvis noen skulle være i tvil.)
fsafdf

Og her ser du et bilde av selve modellen, uten masse mennesker som vrimler rundt i for- og bakgrunnen. Brasene på fokka henger og slenger litt, de ble skadet under transporten til museet. Fem minutters jobb med en tang skal fikse den biffen.

Noen bilder jeg tok av modellen på siste styremøte, innen overrekkelsen:

Skrått forfra

Skrått forfra

fdfdsaf

Akterskipet, ovenfra og fra siden

 

fdgdfg

Ditto, fra motsatt side

sdfs

...og rett bakfra

Ståle Sannerud

Written by maritimmodellklubb

15.05.09 kl. 17:35

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: