Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Byggeplaten gjøres klar

leave a comment »

29.9.2003

Jeg var innom trelastbutikken på vei til jobb og rasket der med meg en liten plate med 19mm MDF, dette er et sponplateaktig materiale men er mye mer massivt fordi all luften har blitt drevet ut av sponene. Platen er dønn flat og temmelig tung, jeg fikk butikken til å kappe opp et passende stykke som var stort nok (25 x 45 cm) til å holde hele modellen og fortsatt ha plass til overs på alle kanter. Platen ble meget nøyaktig kappet, jeg ettermålte med en vinkelhake når jeg kom hjem og fant ikke noe avvik. Skjæreflatene var også fine og presise, og det drysser ikke spon over hele huset heller. Jeg liker MDF, har jeg funnet ut, riktig fine saker er det.

Jeg kjøpte meg også to pakker med vinkeljern. Her ser du et bilde av hele stasen, den vesle dreiebenken min står i bakgrunnen – er den ikke søt kanskje?

Byggeplate og vinkeljern.

Byggeplate og vinkeljern.

Det jeg nå skal gjøre er å lage meg et byggebrett som jeg skal konstruere modellen på. Vinkeljernene skal holde modellen i riktig posisjon slik at kjølstykket, «ryggraden» i konstruksjonen, er loddrett, siden kjølen skal hvile rett på byggeplaten får jeg også en finfin basislinje å ta høydemål ut fra. Det vil også være enkelt å sikre at skottene står i 90 graders vinkel på kjølstykket siden kjølen står klemt fast i posisjon – jeg har ikke mer enn to hender jeg heller, akkurat som alle andre!

For å gjøre livet lettere for meg selv senere tegner jeg først noen hjelpelinjer på MDF-platen. Først finner jeg senterlinjen på platen og drar en strek langsetter denne, kjølen på modellen skal sentreres på denne. Videre markerer jeg hjørnet hvor kjølen slutter i akterkant, dette er det enkleste punktet å ta utgangspunkt i når ting skal måles opp senere siden vi her har en fin og skarp nitti graders vinkel, omtrent. Seilskuter er greie slik! Jeg markerer også forstevnens fremre punkt, samt det bakerste punktet som akterstevnen når. Begge disse linjene er mindre viktige enn den første, bare så det er nevnt. Jeg markerer også bakkant på de forskjellige skottene, slik at jeg har dem for fremtidig referanse. Kjekt å ha!

Siden denne modellen i motsetning til mange andre ikke har én stor, fiks ferdig kjøl-forstevn-akterstavn-plate i kryssfiner (for da hadde det jo vært veldig enkelt dette her), tok jeg de separate delene for kjøl, forstavn og akterstavn og plasserte disse midlertidig utenpå det sentrale kryssfiner-kjølstykket slik at jeg kunne se hvor stor modellen kommer til å bli. På kjølplaten har jeg også skrevet numrene på skottene som skal ned i de forskjellige slissene med tusjpenn, disse numrene er også merket av på de tilsvarende linjene på byggebrettet og på selve skottene.

Byggeplate med hjelpelinjer. Senterstykket til modellen er lagt på platen.

Byggeplate med hjelpelinjer. Senterstykket til modellen er lagt på platen.

Når jeg først har tatt disse delene løs fra finerplatene kan jeg samtidig sjekke dem for krumning og vridning, dette gjøres lett på lange deler ved å holde det mot øyet og sikte langsetter. Hmm – kjølstykket i kryssfiner har slått seg litegrann, trekvart millimeter eller så, det må jeg rette opp før jeg kan ta det i bruk. De øvrige tre delene er OK. Jeg gir derfor kjølstykket en dukkert i varmt vann slik at den blir god og våt, og legger den deretter i press over natten. MDF-platen min er fin til dette bruk også!

I morgen skal jeg så skru vinkeljernene fast på byggebrettet slik at jeg kan ta fatt på selve byggingen.

Ståle Sannerud

Tilbake til nybegynnerkurs-siden

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:29

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: