Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Byggingen tar til

with 2 comments

30.9.2003

I kveld har jeg laget ferdig byggeplaten min ved å montere et par vinkeljern som skal holde forstevnen på modellen i vertikal posisjon. De to vinkeljernene er forbundet med en skrue og mutter som jeg kan stramme for å sette forstevnen i klem slik at det ikke løsner. Videre har jeg kontaktlimt to rette furulister fast til byggeplaten med kontaktlim, disse løper langmed senterlinjen slik at kjølen akkurat såvidt får plass melllom dem. Videre har jeg limt en kort listestump fast på tvers av senterlinjen, akkurat der hvor akterenden på skipet skal være.Dermed kan jeg bare plugge modellen min ned i sporet og få den riktig og konsekvent plassert hver gang. Alle de tre listene er forøvrig også spikret fast til brettet med små messingstifter, slike som man får sammen med byggesettet – man bør prinsipielt aldri stole på at lim gjør jobben alene.

Spanter og kjøl tørrmontert på byggeplaten

Spanter og kjøl tørrmontert på byggeplaten

På bildet er kjølen og forstavnen er plassert nede i sporet på byggeplaten, slik de kommer til å passe når de er limt fast på kjølstykket av kryssfiner. Kjølstykket er parkert oppå kjølen, og skottene er tørrmontert – bare skjøvet inn i sine spor for å få et inntrykk av den ferdige modellen. Merk at jeg har brukt tusjpenn til å sverte ytterkantene av alle skottene.

Før vi kan begynne å lime noe som helst må vi sjekke at delene er rette og symmetriske. Kjølstykket hadde en liten bøy på seg fant jeg ut i går, dette fikk jeg korrigert ved å væte den og legge den i klem på en glassplate over natten. Skottene derimot ser greie ut, avviket her er ikke stort nok til å utgjøre noen reell feilkilde. Det neste vi må kontrollere er symmetrien på det enkelte skott – man skulle tro at man kunne ta dette for gitt men erfaringen tilsier noe annet.

Det er i hvert fall to måter å gjøre dette på: Den ene er å tegne inn senterlinjen på skottet og deretter tegne opp horisontale linjer vinkelrett på denne. Deretter kan man måle avstanden fra senterlinjen ut til kanten på skottet ved hver linje.

Hjelpelinjer tegnet opp direkte på skottet

Hjelpelinjer tegnet opp direkte på skottet

Den andre måten, som nok er kjappere, er å tegne omrisset av skottet på et papirark og deretter klippe det ut. Brett deretter papirbiten langs senterlinjen. Ser du avvik når du bretter de to halvpartene inntil hverander? Legg den utbrettede papirbiten på skottet, først den ene veien, deretter vender du den og legger den på med baksiden opp. Ser du avvik?

Omriss av skott tegnet på papir

Omriss av skott tegnet på papir

Brett arket for å sjekke symmetrien

Brett arket for å sjekke symmetrien

Hvis det er noe rusk med symmetrien så er dette den siste sjansen du har til å korrigere det. Fil vekk noe av det overskytende på den ene siden, fyll ut med en trelist og form til korrekt fasong på den andre. Dette er en ikke-triviell oppgave, som min gamle fysikklærer pleide å si det; totalfasongen på skottet skal passe inn i fasongen på skroget som helhet slik at man får myke, fine linjer på det ferdige skroget. Klubbens sekretær bygde et Constructo-byggesett avGjøa en gang, der fant han avvik på to-tre millimeter på enkelte skott; dette på en modell som er omtrent på størrelse med Sherbourne. Ikke spesielt festlig.

Nåvel – symmetrien på Sherbourne-delene var OK. Dette er vel forsåvidt ikke noe stort problem lenger, nå som delene blir laserskåret eller frest ut under total datastyring.

Dermed kan vi begynne å tenke på å montere de første spantene på kjølstykket. Her gjelder det å ikke gå for fort frem: Hvert enkelt spant må monteres absolutt vinkelrett på kjølstykket, ellers blir hele symmetrien i skroget feil og du ender opp med en mer eller mindre bulkete modellskute.

For det første: Kjølstykket og skottet har begge to skåret ut spor hvor motparten skal plugges inn. Disse sporene må utvides litt slik at de to delene kan skli ut og inn av hverandre uten at det blir veldig trangt. Det skal være litt slark i koblingen når du er ferdig, slik at du kan justere skottet vinkelrett på kjølstykket uten å måtte bruke makt. Litt spikking med en XActo-kniv og en rask runde med en liten fil fikser den biffen på få minutter.

Bruk av vinkelhake for å få skottet normalt på kjølstykket

Bruk av vinkelhake for å få skottet normalt på kjølstykket

Når du skal lime fast et skott bruker du en vinkelhake for å få det rettvinklet, se bildet ovenfor. Den søte lille vinkelen jeg bruker er egentlig laget for dampmaskin- og dreiebenkfolket, altså de som driver med «model engineering», jeg kjøpte et sett med slike i forskjellig størrelse fra firmaet Chronos i England i sommer og dette er minstemann i settet. Sjekk både front og bakside på skottet, etter beste evne (det blir trangt etterhvert). Det kan kanskje også være nyttig å bruke dekksplaten i settet for å styre vinklingen på det enkelte skott – dersom alt er korrekt skåret ut og passer i hop, vel og merke. Det finner du fort ut. Å sjekke vinkelen gjør man med to hender forresten, det er bare det at jeg har kameraet i høyre hånd!

Jeg starter spantingen min med skott nr 4, siden dette representerer middelspantet, altså det største spantet i skroget. Jeg limer det med vanlig hvitt Casco trelim, typen på orange spruteflaske med svart hette, sørger for at det står vinkelrett og lar limet tørke. Jeg danderer skroget på byggebrettet slik at hele stasen står vinkelrett, ellers vil tyngekraften prøve å dra ting ut av posisjon mens limet tørker.

Nestemann ut er skott nr 3, skottet foran nummer 4. Og her begynner moroa!

Siden skottene er 3 mm tykke har de en stor kontaktflate mot plankingen som etterhvert skal plankes utenpå skottene. Skottene er frest ut av en finerplate, og dermed er ytterkanten på dem – naturlig nok – vinkelrett på skottet. Som de fleste vel har oppdaget underveis smalner skip av i begge ender… plankingen vil dermed være vinklet i forhold til denne ytterkanten på skottene; hvis man ikke gjør noe mer nå vil det for det første bli en veldig liten limflate mellom skott og plank, og for det andre vil fasongen på skroget bli riv ruskende gal.

Cluet her er: Skottet angir fasongen på skroget, slik den er målt i en linje som trekkes vertikalt gjennom det komplette skroget. På det enkelte kryssfinerskott ligger denne linjen i den enden av skottet som er nærmest middelspantet!Konsekvensen av dette er at vi må pelle vekk en god del materiale i forkant av de skottene som står foran middelspantet, og en god del materiale i bakkant av de skottene som står aktenfor middelspantet. Du skal fjerne så mye materiale at en plankelist som legges langsmed hele skroget fra for til akter skal ha god kontaktflate mot alle skottene, uansett om du legger listen høyt eller lavt. Du må altså ta vekk litegranne materiale fra de skottene som står nærmest middelspantet, og en god del mer fra de lengst ut mot baug og akterende. Du ser det lett når du prøver! Samtidig skal du ikke ta vekk noe som helst fra bakkanten på spantene foran middelspantet, eller fra forkant av spantene aktenfor.

Prinsippskisse. Kjølplate og skott i svart, fremtidig planking i rødt, materiale som skal fjernes i grønt.

Prinsippskisse. Kjølplate og skott i svart, fremtidig planking i rødt, materiale som skal fjernes i grønt.

Her kommer tusjingen av skottene mine, nevnt lenger opp på siden, inn: Jeg skal nå ta vekk materiale fra alle skott, unntatt nummer 4 siden dette er middelspantet og det punkt hvor skroget har sin største omkrets. Siden kanten på skottene er svertet vet jeg at jeg skal ha igjen en smal strek med svartfarge (i bakkant på de fremre skottene, i forkant på de aktre) når jeg er ferdig. Er streken for bred må jeg ta vekk mer materiale, blir streken borte har jeg – oops – tatt vekk for mye.

Jeg synes det er greit å se tre og tre skott, minst, i sammenheng under denne prosessen. Når jeg nå skal file vekk materiale fra skott nummer 3 før dette festes tar jeg derfor også frem nummer 2 og plugger dem begge ned på kjølplaten uten å lime dem fast. Nå må du vurdere fasongen på skroget og du ser da ganske greit hvilken vinkel du skal file til skott nummer 3 til på de forskjellige stedene nedover skrogsiden for at plankene skal løpe riktig. Bruk en tynn trelist som hjelpemiddel til dette, listene som skal brukes til å planke skroget pleier å være godt egnet.

Her kan man selvsagt bruke en fil. Jeg er en ganske lat person og bruker derfor skarpere lut: Jeg setter en slipegreie inn i Dremelen min og bruker den, på minimalt turtall – jeg er da vel og merke ikke så veldig tung på labben – så går det fort unna dette her. Når jeg først var i gang tok jeg de andre skottene også, unntatt nummer 9 som utgjør akterspeilet, for den krever spesialbehandling så det tar jeg til slutt. Ikke gå for brutalt frem, la det være igjen litt materiale å fjerne, dette tar du til slutt når du har det komplett spantede skroget for da ser du helheten bedre.

De første skottene er montert

De første skottene er montert

Her ser du et bilde av tingenes tilstand slik de nå er; jeg har limt på skott nummer 1,2,3 og 4 slik at forskipet er ferdig. Husk at man hele tiden må sjekke at skottet man limer står vinkelrett på kjølplaten! Jeg brukte dekksprofilen som kjølstykket legger opp til som ledesnor når det gjaldt hvor langt ned på kjølplaten hvert skott skulle trykkes.

Ståle Sannerud

Tilbake til nybegynnerkurs-siden

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:32

2 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hei.
  Hvilket lim bruker dere? Trelim til innendørs bruk eller trelim til utendørs bruk som tåler mer vann og sånn sett er sterkere? Spiller det noen rolle?

  Ronny Hansen

  17.02.17 at 20:55

  • Siden det er en statisk modell som skal stå på en hylle i stua spiller det ingen verdens rolle, egentlig.

   maritimmodellklubb

   18.02.17 at 16:38


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: