Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Dekksplank og innenbords planking

leave a comment »

2.11.2003

Når skroget vel var ferdig planket opp var det på tide å begynne å tenke på å legge dekk og planke opp innsiden av skroget over dekk. Kokeboken sier at man skal planke innsiden først og deretter legge dekk, jeg valgte å gjøre det omvendt. Årsaken til dette er rett og slett at dersom jeg legger dekket først så har jeg 1 mm å gå på når det gjelder trimmingen av ytterkanten av plankene langs skipssiden, noe som pleier å være en temmelig pirkete jobb. Lat som jeg er gjør jeg det dermed slik.

Dekket skal plankes med 0.4 mm tykke og 4 mm brede lister av lønn, som er et temmelig hvitt og hardt treslag. Her ønsker jeg dessuten både å indikere natingen mellom plankene – dvs en svart «fugemasse» av tjære, bek og taudrev som sørget for at dekket ble mer eller mindre vanntett – og å legge plankene i noenlunde korrekte lengder i stedet for som en lang strimmel hele veien fra baug til akterende. Dette siste brød jeg meg ikke med når jeg la planker på skroget, siden effekten der er temmelig minimal, men på dekket synes det så godt at det syntes meg bryderiet verd.

Det er et par tommelfingerregler for hvordan plankene da skal skjøtes: Alle skjøter må være på en dekksbjelke – naturligvis! Siden jeg har et bilde av originaltegningene til Sherbourne vet jeg jo hvor bjelkene ligger, så den saken var grei. Videre skal det være minst 3 bordganger mellom to skjøter på samme bjelke, dette for å unngå å skape svakhetspunkter i konstruksjonen. Det skal i utgangspunktet være minst én bjelke mellom skjøtene i to planker som ligger rett ved siden av hverandre. Lukeåpninger teller som en «skjøt» i den forbindelse. Og til slutt så skal det ikke være skjøter der hvor plankene er veldig korte fra før, som f.eks. mellom to luker. Og naturligvis – plankene må ha en fornuftig maksimal lengde, de hadde større trevirke til disposisjon i gamle dager men det får være grenser. Jeg la meg på 8 meter omtrent, dvs 12.5 cm i denne skalaen, og de fleste plankene ble kortere enn som så gitt plasseringen av dekksbjelkene.

Jeg måtte jenke litt på reglene for å få det til å gå i hop på modellen, rett og slett fordi balja er så liten at den ikke har mange nok dekksbjelker til at det går opp! Nå må det tilføyes at det syndes grovt mot disse «reglene» i virkeligheten også.

Når det gjelder nating mellom plankene så har jeg tidligere indikert dette ved å stryke en blyant langs siden av plankene innen de legges. Dette er en god del vanskeligere enn det høres ut, siden listene er så tynne at de bøyer seg mens man driver på. Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle prøve nå nytt, så jeg rasket med meg et par ark med tynn svart kartong – eller tykt papir, det blir en definisjonssak – en gang jeg var innom bokhandleren.

En stabel med dekksplank limt med kortsidene mot en stripe svart papir

En stabel med dekksplank limt med kortsidene mot en stripe svart papir

Jeg buntet sammen en 8-10 lister slik at de lå pent stablet opp og kontaktlimte så papiret til den ene siden av stabelen og trimmet deretter vekk det overskytende papiret, som du ser det på bildet ovenfor. For å få løs en planke fra denne stabelen er det bare å kutte gjennom papiret med en kniv, som vist nedenfor. Kniven må være tynn og skarp!

Én og en planke skjæres løs (papiret er limt mot den siden av stabelen som vender bort fra kamera)

Én og en planke skjæres løs (papiret er limt mot den siden av stabelen som vender bort fra kamera)

En planke med svart "nating" av papir

En ferdig planke med svart "nating" av papir

Før jeg kunne begynne å planke måtte jeg knekke vekk de oppstikkende toppene av skottene, de har tjent til å støtte opp toppen av skipssiden under byggingen men er nå ikke lenger nødvendige, siden vi snart skal lime på det 1mm tykke invendige plankelaget blir skipssiden sterk nok i seg selv. Jeg sørget for å trimme vekk oppstikkende rester med en kniv, og fjernet også limsøl fra innsiden av kryssfiner-sidestykkene. Jeg sparklet til slutt hullene etter skott-toppene i dekksplaten slik at dekksplanken fikk en god flate å lime mot.

Den første planken løperhele veien langs midten av dekket

Den første planken løperhele veien langs midten av dekket

Jeg siktet meg inn langs senterlinjen jeg tegnet på dekksplaten før jeg monterte den. Denne planken var «naturell», uten noe papir. Jeg la den i hel lengde for å sikre at den løp rett hele veien, dette er vanskelig dersom man kapper den opp før montering. Plankene fester jeg med kontaktlim. Det er forøvrig ikke noen hensikt i å indikere spikre som holder plankene fast, for det første er alle spikre forsenket og dekket med et lite «lokk» av tre, for det andre er disse lokkene så å si usynlige også i full størrelse dersom du ikke vet at de er der.

Deretter var det bare å feste plankebiter på begge siden av denne planken som løp fra den ene luken til den neste, de skulle selvsagt legges med det svarte papiret vendt mot den første planken. Jeg jobbet meg symmetrisk utover fra sentrum, og lot det være åpninger der hvor luke-hullene var. Jeg trimmet lukeåpningene til fasong til slutt.

Ferdig planket og trimmet rundt lukeåpningene i dekket.

Ferdig planket og trimmet rundt lukeåpningene i dekket. Merk hvordan plankeskjøtene er plassert der hvor en hjelpelinje for dekksbjelke er tegnet på dekksplaten.

Her ser du hvordan tingenes tilstand var når jeg hadde lagt på den første bordgangen som løp hele veien fra baug til akterende uten at noen lukeåpning avbrøt. Som dere ser er to bordganger på hver side nå skjøtet, den nest ytterste har en skjøt på en dekksbjelke ganske langt akterut (dekksbjelkene er markert med blyant) mens den ytterste har to skjøter. Når en plankeskjøt skulle indikeres kappet jeg listen til korrekt lengde for den akutelle planken, og kontaktlimte en liten lapp med svart papp på kortenden av planken, denne ble trimmet til med skarp kniv. Så var det bare å ha på lim og feste planken. Den fremste og den bakerste planken må tilpasses slik at de passer med formen på skroget, og slik at de passer rundt knærne akter. Det er litt pirkete.

Tilpasning av dekksplank mot skipssiden forut

Tilpasning av dekksplank mot skipssiden forut

Resten av dekket ble lagt på samme måte, jeg la plankeskjøtene slik at det ble symmetrisk og pent. De plankene som ligger aller nærmest skipssiden midtskips krevde mye tilpasning før de satt som de skulle, her er det bare å ha en skarp kniv og bruke tålmodigheten.

Ferdig planket dekk

Ferdig planket dekk

Her ser du det ferdig lagte dekket etter at det var skrapet og pusset, før voksing. Voksingen gjør plankene gulere og mørkere, jeg la på 3 lag med samme voks som jeg brukte på utsiden før jeg gikk videre med byggingen, dette vokslaget beskytter dekket mot limsøl og maling.

Det må tilføyes at dette dekket ikke er 100% korrekt lagt. Ut mot skipssiden ville det være en såkalt dollbord som fulge skipssidens kurve, dekksplankene ville være felt inn i dette dollbordet slik at en fikk skjøter som det faktisk var mulig å få vanntette. Imidlertid ble ikke settet levert med materialer som kunne brukes til dette, og jeg følte vel også at det ville være å gå litt langt.

Neste trinn etter at dekket vel var lagt var å planke opp innsiden av skrogsidene over dekk. De skal plankes med 1×4 mm valnøtt-lister, siden vi nå har planket hele skroget med akkurat det materialet så tør dette være kjent stoff. Den eneste forskjellen er at de nå skal bøyes «innover» i stedet for «utover», jeg brukte altså loddebolten på den synlige overflaten og måtte være tilsvarende forsiktig for å unngå svimerker etc.

Nederste plank på innsiden av skroget er montert

Nederste plank på innsiden av skroget er montert

Her ser du hvordan første list er montert, den dekker altså skjøten mellom dekksplank og skipsside.Åpninger til kanon- og åreporter ble trimmet til underveis, akkurat som når vi planket utsiden av skroget.

En ting som er typisk for klassiske seilskuter er at dekket har mindre spring, altså er en god del flatere fra baug til akterende, enn det selve skroget har. Siden plankingen på innsiden av skroget følger springet til dekket vil vi dermed oppleve at vi ikke kommer høyt nok opp helt forut og akterut, vi må da bare lime på en ekstra listestump helt øverst her og trimme den til fasong. Alternativt kan du oppleve at du kommer for høyt midtskips, da er det bare å trimme vekk overskytende materiale.

Når plankingen var montert var det bare å sparkle, skrape og pusse som før.

Neste trinn på menyen var å feste det øvre akterspeilet, dette var en bit i 1mm kryssfiner som måtte bøyes til korrekt fasong. Videre måtte jeg trimme det litt i underkant slik at det passet sammen med det mellomste speilet som allerede var montert. Jeg måtte fôre ut litt i bak-kant av de ytterste knærne slik at de rakk langt nok ut til å få kontakt med speilet:

Fôringer mot akterspeilet markert med rød ring

Fôringer mot akterspeilet markert med rød ring

Jeg måtte også sparkle en del i skjøten mellom øvre og mellomste speil, se bilde (rød strek). Jeg skal også borre hull og feste speilet til knærne med treplugger, slik at vi har en mekanisk festing i tillegg til bare limfugen.

Litt sparkling, markert med rødt

Litt sparkling, markert med rødt

For å kamuflere avslutningen av dekksplankene i akterkant, og også for å dekke over små gliper mellom underkant av knærne og overflaten på speilet, besluttet jeg å feste planker på innsiden av det mellomste speilet, siden denne overflaten ligger rett opp i dagen på den ferdige modellen. Jeg brukte tiloversblevne materialer fra dekksplankingen som jeg kappet opp i passende lengder, se bildet –

sdafsad

Jeg planker opp innsiden av akterspeilet, til venstre i bildet. Rød ring indikerer den "hengende" bakkanten på dekksplankene.

er

Her ser du et bilde av det ferdig plankede speilet, merk at jeg skar et hakk i en av plankene som dekker ror-åpningen slik at jeg kan komme til med kniven for å trimme ut åpningen.

fdsd

Her ser du det ferdige speilet etter at jeg har skåret ut en rundt åpning for roret.

Det siste jeg gjorde var å montere toppen av skipssiden, dette er to deler av 1mm kryssfiner som må trimmes til litegranne for å passe. Etter litt pussing ble de festet med kontaktlim. Før de ble festet tok jeg en skarp kniv og trimmet til toppen av skroget slik at den var rett og flat og fin – kryssfiner-sideplatene var som før nevnt litt før høye. Jeg avsluttet med litt sandpapir før jeg limte fast rekkverkene.

dsf

Skroget som det nå står.

Det jeg ikke har gjort er å bore ut hullene til ankerklyssene, og å skjære ut et halvsirkelformet hakk til baugsprydet. Bortsett fra det er selve skroget nå ferdig bygget og straks jeg har malt det kan jeg begynne å se på dekksutrustning og detaljering, som jo skal være tema på neste klubbmøte.

Ståle Sannerud

Tilbake til nybegynnerkurs-siden

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:50

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: