Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Dekksplaten monteres

leave a comment »

2.10.2003

En sen dag på jobben, jeg har derfor ikke fått gjort så mye på modellen i kveld. Litt har det imidlertid blitt, jeg limte fast kjøl, forstevn og akterstevn til skroget, siden det ble pusset ferdig i går kveld etter at jeg la gårsdagens innlegg ut på nettet. Videre har jeg har preparert og montert dekksplaten og begynt å sette opp knærne som skal holde akterspeilet oppe.

Først og fremst kan vi se litt på dekksplaten. Denne delen er laget av 1mm tykk kryssfiner, med huller der hvor lukene i dekket skal plasseres. Jeg tok en titt i litteraturen min og fant i boken The Sailing Navy List av David Lyon et bilde av originaltegningene til Sherbourne. Der står bl.a. plasseringen av bjelkene som holder dekket oppe, denne informasjonen kan jeg få bruk for når jeg skal legge dekksplank siden det er ganske vesentlig for hvor skjøtene i dekket var plassert.

Sherbourne-tegning. Fra boken The Sailing Navy List.

Sherbourne-tegning. Fra boken The Sailing Navy List.

Ergo tok jeg frem linjal og kalkulator og beregnet hvor midten på hver dekksbjelke skulle markeres på dekksplaten min. Deretter tegnet jeg disse linjene på platen, og markerte i samme slengen senterlinjen på hele platen langsetter slik at dekksplankene kan legges strakt nedover dekket når den tid kommer, og ikke litt på snei.

Hjelpelinjer for bjelker og senterlinje tegnet på dekksplaten

Hjelpelinjer for bjelker og senterlinje tegnet på dekksplaten

Neste trinn var å lime og stifte platen fast på dekk. Først måtte jeg trimme hakket til forstevnen litt, det var litt for trangt. Deretter var det å påføre hvitt trelim på toppen av alle skottene i skroget og klaske platen nedpå, vel og merke etter å ha sjekket at den var korrekt sentrert på skroget. Når dette var gjort tok jeg og stiftet ytterkanten av platen fast på hvert skott med tynne messingstifter, slik at platen bøyde seg nedtil spantet hele veien. Dekkene på seilfartøyer var nemlig ikke flatt tversover skroget, det var en god del høyere midtskips og krummet nedover mot skrogsiden. Videre var dekket høyere forut og akterut enn midtskips, med en grasiøs kurve langsetter. Dekksplaten må altså krummes begge veier, dette krever at man enten setter den i spenn mens limet tørker – ikke så lett faktisk – eller at man stifter den fast på strategiske steder.

Stiftene ble doret godt ned i platen slik at ingenting stikker opp som kan forpurre plankingen av dekket, senere. Når limet var tørt gikk jeg over ytterkant av dekksplaten med mellomgrovt sandpapir (nr 120) slik at det ble pusset ned på linje med ytterkanten av skottene.

Når dekksplaten var montert begynte jeg å se på de fire knærne som skal holde akterspeilet oppe. Her har man ett kne på hver skipsside og to i midten på hver sin side av akterstevnen, foreløpig har jeg kun montert de midterste. Plasseringen av disse fire komponentene kan være litt kinkig, siden de bare «henger der» uten at man har så mange referanser til hvordan det skal være, samtidig som korrekt plassering er kritisk for plasseringen av akterspeilet.

Jeg må i tenkeboksen litt når det gjelder kneet på hver side, det er mulig disse bør monteres samtidig med at jeg planker toppen av skroget. Vi får se hva jeg finner på.

Inntil videre nøyer jeg meg som sagt med å montere de to midtre knærne, du kan her se et bilde av hvordan jeg bruker vinkelhaker til å sørge for at de står loddrett montert.

Bruk av vinkelhaker for å få støtteknærne riktig plassert

Bruk av vinkelhaker for å få støtteknærne riktig plassert

Modellen slik den nå står

Modellen slik den nå står

Ståle Sannerud

Tilbake til nybegynnerkurs-siden

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:36

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: