Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

En rask titt nedi esken

leave a comment »

Som nevnt i innkallingen til klubbmøtet i september 2003 kommer klubben til å bygge et enkelt byggesett i løpet av året og bruke denne prosessen som basis i et løpende «nybegynnerkurs» i modellbygging. Settet som ble valgt var Caldercrafts modell i 1:64 skala av Sherbourne, en engelsk tollkutter fra 1760-tallet. Dette ble valgt fordi det er lettbygd, slik at vi rekker å få det ferdig i løpet av sesongen, og fordi det samtidig er stort nok til å være representativt for de aller fleste spantbygde modellbyggesett, i og med at det har et lukket skrog og en smule fittings og rigg. Ikke var det så dyrt heller.

Nå i helgen fikk jeg hentelapp fra postkontoret, og vandret lykkelig av sted for å hente pakken med settet i. Vel hjemme igjen var det bare å sprette opp plastikken og se hva som åpenbarte seg inni:

Esken med det rare i...

Esken med det rare i...

Førsteinntrykket var bra. Nedi den ikke særlig store esken lå det fem store ark med konstruksjonstegninger – grovbygg av skrog, detaljering og dekksfittings, master og rær, stående rigg og løpende rigg – og et lite hefte med en kortfattet byggeanvisning. Trematerialene som skal brukes leveres i to former; for det første et knippe trelister som man må kappe og bøye til etter behov, som vanlig, og noen flak med kryssfiner og vanlig finer hvor spanter, dekk og andre deler er frest ut med datastyrt fres. (Settet er altså ikke laserkuttet slik det etterhvert er blitt vanlig hos de fleste produsenter, men noen praktisk forskjell utgjør dette ikke.) I motsetning til hva man vanligvis ser, er bruken av kryssfiner holdt på et minimum, med unntak av den dekorative krybben som det ferdige skroget kan plasseres i er kryssfineren nesten bare brukt til deler som ikke blir synlige på den ferdige modellen.

Plate med kryssfinerdeler

Plate med kryssfinerdeler

Normalt er jo kjøl, for- og akterstevn i byggesett laget i én del hvis endekanter vises i all sin gru på det ferdige modellskipet, hvis en da ikke planker over det med en tynn list langsmed det hele. På Sherbourne-modellen er dette løst ved at de synlige stevnene og kjølen er frest ut i en 4mm finerplate – altså helved og ikke kryssfiner – som festes utenpå den indre kryssfinerstrykturen og skjuler denne. En elegant løsning. Kryssfinerknærne som holder akterspeilet vil være synlige, men de skal males røde uansett så det spiller mindre rolle.

Dekket er også frest ut i en tynn kryssfinerplate, sammen med en smart patent: De har laget ferdige deler til den øvre delen av skroget, disse skal bare bøyes til og limes på plass, slik at åre- og kanonporter automatisk faller på riktig posisjon og man slipper å måle dette opp utenpå det ferdig plankede skroget til slutt. Jeg tar av meg hatten, dette var ikke dumt tenkt. Videre er det et finerflak med kanonlavetter og litt annet, og to mindre flak med smådeler.

Kryssfinerplate med dekk og sideplater

Kryssfinerplate med dekk og sideplater

I motsetning til kjente og kjære Billing Boats leverer Caldercraft sine sett komplett med fittings, i likhet med f.eks. de italienske produsentene. Fittingsene leveres samlet i en plastpose, og omfatter:

– Ett ark med fotoetset messing. Dette er en greie som har grepet om seg de siste ti-femten årene, og er en aldeles utmerket måte å reprodusere mange to- eller svakt tredimensjonale detaljer på. Caldercraft leverer fotoets som er tredimensjonalt etset, dette er bra. Messingarket i byggesettet hadde dessverre bøyd seg litt der det lå, ikke noe stort problem kanhende men det hadde vært lett å forebygge med litt smartere pakking. Messingen burde vært levert i separat pose, med en solid papp-plate som avstivning bak for å hindre skader.

Fotoetsede detaljdeler

Fotoetsede detaljdeler

– Veldig pent utskårne lister til trellverk – bedre enn jeg har sett fra andre, ankre støpt i hvittmetall og ankerstokker i treverk, et utvalg blokker og jomfruer, dessverre er disse omtrent så dårlige som slike pleier å være.

Trellverk,ankre, blokker

Trellverk,ankre, blokker

– Kanoner og falkonetter i hvittmetall, pullerter i hvittmetall, ringbolter i kobbertråd, plastringer til rakken, og et antall messingstifter. Kanonene må sies å være noget undermåls, resten var helt greit.

Fittings_B

Kanoner og småfittings

– Et par lengder med messingtråd

Videre leveres det rundstokker som man skal bruke til å lage mast, baugspryd, rær, gaffel og bom. De er ikke ferdig formet, man skal selv spisse dem til i endene for å få korrekt slank fasong på dem. En oppskrift på hvordan dette skal gjøres står i byggeinstruksjonen, hvordan dette går vil tiden vise – dersom fiberretningen i treverket løper langsetter stokkene lar det seg gjøre, hvis ikke er det bedre (og trolig mindre jobb, i hvert fall færre ergrelser) å forkaste disse materialene og lage sitt eget av rettvokst trevirke. Det er ikke vanskelig å gjøre, men hadde vært greit å slippe. Vi får se…

Til slutt må nevnes hele seks spoler med tilsammen 40 meter riggtråd, tre svarte (0.5, 0,7 og 1,0 mm) og tre lysebrune (0.1, 0.25 og 0.5 mm). Slett ikke dårlig, det å ha varierende tykkelse på riggtråden er en viktig detalj for helhetsinntrykket. Skulle jeg pirke på noe måtte det være at den svarte er for mørk, og den lysebrune for lys, til å være helt korrekt. Den svarte får bare være som den er, den lyse tråden kan jeg fikse med et rask dukkert i Herdins beis før bruk.

Skroget skal plankes med to lag planker, ett indre lag av mykt trevirke og et ytre lag av valnøtt. Dette er temmelig standard for de fleste byggesett, Billing Boats unntatt, og gjør det i teorien enklere for en nybegynner å få et skapelig resultat fordi man kan sparkle og file så mye man vil på det første laget for å få fasongen på skroget korrekt innen man legger på det andre og endelige plankelaget. I virkeligheten ble selvsagt skrogene bygget med bare ett lag plank, det får så være. Den største ulempen med dobbelt planking er rett og slett at det er dobbelt så mye jobb!

Alt i alt må jeg si at førsteinntrykket er bra, det hele ser veldig gjennomtenkt ut i forhold til de byggesett jeg har hatt nesa nedi tidligere. At den medfølgende kokeboken er skrevet på ordentlig engelsk, i stedet for å være oversatt fra italiensk av en fyr som åpenbart behersker hverken engelsk eller italiensk, er en enorm fordel i forhold til de Corel- og Mamolisettene jeg har sett i min tid. For en nybegynner hadde det vært bedre med en gjennomillustrert trinn-for-trinn bruksanvisning, men tatt i betraktning at akkurat dette settet er av et lite og enkelt fartøy er ikke dette like kritisk. Jeg vet Artesania Latina leverer slike manualer med sine sett, og at også Caldercraft gjør det på sine største byggesett (f.eks. deres blodferske 1:72 skala HMS Victory; det settet koster gode 10.000 kroner eller så og veier sine femten kilo!) Videre må jeg gi plusspoeng for måten de ikke viser kryssfineren i grovbygget på, for patenten med kanonportene, og for fotoetsen. Minuspoeng gis for rundstokkene, med forbehold om at jeg ikke vet fiberretningen ennå, og for innpakningen av fotoetsen.

Nå skal jeg begynne å bygge skrog, slik at jeg har noe å vise frem på neste klubbmøte. Første punkt på menyen blir en svipptur innom trelastsjappa for å få meg en sponplate jeg kan bruke som byggebrett!

Ståle Sannerud

Tilbake til nybegynnerkurs-siden

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:25

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: