Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Bygging av fittings og dekksdetaljer

leave a comment »

25.1.2004

Når skroget nå var klart var det på tide å bygge alle dekksdetaljene som skulle monteres på før riggingen kan ta til. Nå er det ikke all verdens dippedutter som står på dekk på et såpass lite fartøy men noe blir det jo alltids.

Delene som disse detaljene skulle bygges av var i all hovedsak frest ut av finerplater slik at det bare var å skjære dem løs og lime dem sammen.

Først et lite tips: Alle deler bør pusses ned innen de limes sammen, slik at man får en glatt og fin overflate. Her tar jeg rett og slett og klipper ut en liten firkant på 10×10 cm omtrent av smergelpapir (400 korning fungerer greit) og legger den flatt på skrivebordet mitt med korningen opp. Jeg passer på at det ikke ligger flis og annet smuss under arket, slik at det ligger helt flatt. Så tar jeg delen som skal pusses og holder den i høyre hånd og fører den rett og slett frem og tilbake over papiret noen ganger mens jeg presser ned, venstre hånd holder da papiret i ro. På den måten går det fort å pusse ned overflaten, og man slipper å runde av hjørner som ikke skal rundes av slik som man fort gjør hvis man bare tar smergelpapir og pusser på frihånd.

Tverrstykkene til knekten foran masten var feil frest ut, her måtte jeg fôre ut med en trekloss for at det skulle sitte riktig. Ut over det passet alt egentlig fint. Jeg borret hull og satte i treplugger eller tynn messingtråd som skulle holde delene sammen, dette for å sikre at limfugen hadde mekanisk sikring i tillegg (det er så dumt når ting ramler av når man driver og rigger modellen!) Alle deler ble også plugget fast i huller boret i dekket, slik som beskrevet i Del III av nybegynnerkurset.

Messingtråd ja. Denne får man kjøpt på jernvarehandelen i små kveiler, jeg har brukt 1.0 og 0.5 mm tråd til å holde ting sammen. For å rette ut korte lengder av tråd legger jeg litt smergelpapir på skrivebordet og tar en annen bit smergel i hånden, deretter legger jeg trådstumpen på det nederste smergelpapiret og ruller den frem og tilbake mellom de to papirene. Dermed blir den rett og fin.

For å feste deler til skroget limer jeg dem først fast og lar limet tørke – jeg har da på forhånd skrapt vekk lim og maling slik at jeg har nakent treverk mot fugen. Deretter borer jeg et hull (0.5 eller 1.0 mm avhengig av størrelse og styrkebehov) gjennom emnet og inn i underlaget, her bruker jeg fingerboret mitt som er bedre egnet til denslags pirk enn motorisert verktøy er – først bruker jeg trekantfresen til å markere hvor hullet skal være og deretter borer jeg.

sdfs

Ovennevnte fingerbor

Når jeg så skal stappe tråd ned i et hull klipper jeg den først skrått slik at den ender i en spiss, holder tråden i kjeften på en tang noen mm fra enden, tar en liten dråpe hvittlim på tuppen av tråden og stapper den nedi hullet. Så er det bare å mate inn tråd ved hjelp av tangen til jeg når bunnen av hullet, tråden klippes da av i flukt med overflaten med en god tang.

sdf

Slik fester jeg en list utenpå røstbenkene på modellen på denne måten

Spesielt er det viktig å feste f.eks. naglebenkene, som du ser på innsiden av skroget akkurat der jeg driver og plugger på bildet, med plugger på denne måten, siden de vil bli utsatt for en del belastning mens modellen rigges opp! De har jeg plugget fast med 0.5 mm tråd som går tvers gjennom skrogsiden, se bilde.

dsfd

Naglebenken (oppe til venstre) festes med tråd tvers gjennom skrogsiden.

Spillet på modellen var ukonvensjonelt bygget opp. Dette er en horisontalt montert heiseanordning som roteres ved hjelp av håndspaker som stikkes inn i huller i den, slik at man kan bruke spillet til å heise opp tunge ting som f.eks. ankeret. Vanligvis vil denne delen i byggesett være levert som et dreid treemne, noe som er galt siden den i virkeligheten var f.eks. åttekantet. Caldercraft har funnet en annen løsning på dette, de leverer et antall utfreste åttekanter fra en finerplate, man stabler så disse opp på en aksling for å lage spillet. Det fungerte faktisk greit, litt pussing og sparkling så hadde jeg et fullt akseptabelt spill. De hadde også fått med seg at det er en sperremekanisme på spillet som skal hindre det i å glippe bakover, den var også på plass. Det jeg gjorde «ekstra» var å feste et par messingringer rundt denne sperrelåsen og å borre hull til håndspakene.

Spillet, ferdig montert.

Spillet, ferdig montert.

Trellverkene i dekket var laget som «kammer» av aldeles utmerket tremateriale, disse var det bare å lime ihop til rister og deretter kappe opp til ønsket størrelse. Settet indikerer at det skal være fire slike trellverk, et stort og tre små – jeg valgte imidlertid å ikke montere det bakerste trellverket, det som dekker over leideren ned til kapteinens lugar. Jeg ser på bilder av originale kuttermodeller at det der i stedet som regel stod et lite dekkshus, en kappe over trappenedgangen bare, og valgte derfor å lage meg et slikt i stedet. Her laget jeg bare en kjerne av treverk – jeg limte det sammen av trelister men kunne like gjerne laget det av f.eks. balsa – som passet som en propp i hullet i dekket. Deretter kledde jeg det med valnøttlister, avkapp fra plankingen av skroget egentlig og danderte noen pyntelister rundt alle kantene samt monterte et skråtak. Så indikerte jeg to dører i bakkant av dekkshuset og risset inn en luke i taket, tanken er at man skulle kunne åpne dørene og slå opp luken og dermed ha stor nok åpning til å kunne komme seg opp og ned leideren. Prikken over i’en var å bore noen hull og lime fast to ringbolter til dørhåndtak og litt messingtråd som hengsler i luken. Her er et bilde av den ferdige konstruksjonen.

Selvgjort er velgjort!

Selvgjort er velgjort!

Alle trellverkene er rammet inn av 2×3 mm valnøttlister, disse kappet jeg til og gjæret i 45 graders vinkel i hjørnene. Dette var en pirkejobb men det gikk bra. Jeg passet også på å få orientert trellverkene riktig, når man ser på dem ferdig montert skal de langsgående, øverste listene gå fra baug til akterende og ikke tvers over fra side til side. Her er det forøvrig viktigere å være konsekvent enn å få det korrekt, det aller verste er når dette varierer fra trellverk til trellverk!

Her kan det også være på sin plass å nevne hvordan jeg borret klyssene til ankertauet, helt forut: Jeg tok en papirlapp og skar den til slik at den passet og jeg kunne legge den an mot skipssiden, den skulle ligge an mot forstavnen, toppen av barkholtet og underkanten av rekken. Så markerte jeg med et blyantkryss hvor jeg ville bore klusset. Jeg forboret deretter med et 1mm bor – deretter tok jeg av papirlappen, snudde den med vrangen opp og la den an på den andre siden av skroget og forboret der samme sted. Dermed var de to klyssene symmetrisk plasserte og jeg kunne bore dem opp til korrekt dimensjon. Når man skal bore slike hull er det forøvrig viktig å sørge for å holde noe imot på baksiden, ellers vil boret flise opp materalet idet det bryter igjennom – her er det bare å holde mot med en trekloss eller noe slikt slik at boret fortsetter inn i den etter at det er gjennom skipssiden!

Settet inneholder rikelig med små kobber-ringbolter, disse skal plasseres rundt om kring på dekk og i skrogsiden. Her har jeg bare boret et lite hull til hver og stappet dem nedi med en limdråpe for å holde dem på plass. Spesielt var det artig å se at de har sørget for at ringboltene til kanonene er på plass, dette er en detalj som ofte er utelatt fra byggesett.

Noen detaljer ble levert som støpte tinndeler, disse var jeg nøye med å pusse ned slik at støpekantene ble borte. Så limte jeg dem på plass med superlim.

Det var også noen fittings utenpå skroget, det var snakk om røstjern og jomfruer, noen ringbolter og bokstavene som staver navnet på skipet på akterspeilet. Bokstavene festet jeg først med hvitt trelim slik at jeg kunne skyve rundt på dem til det så pent ut. Når dette var tørket gikk jeg etter i kantene med tyntflytende superlim på en tannpirker, slik at superlimet dro inn i fugene og limte bokstavene permanent på plass. På forhånd hadde jeg malt bokstavene hvite, dette ville ellers være en pirkejobb å gjøre i etterkant.

Ringboltene utvendig festes på samme måte som innvendig, et hull blir forboret og bolten festet med en limdråpe.

Røstjern og jomfrustropper ble levert som fotoetset messing som en skulle bøye til, denne patenten fungerte bra. Røstjernene løper fra røstbenkene ned til skutesiden og forankrer vantene til skipssiden, de festes med en messingstift i et hull. Her er det viktig å få vinkelen på jernet riktig slik at vantet løper i rett linje fra mastetoppen ned til skutesiden via røstbenken. For å få til dette må masten lages ferdig først og tørrmonteres på skroget slik at den står i korrekt posisjon. Så tar man en hyssingstump og knyter den fast til mastetoppen der hvor vantene skal festes (på denne skuta er det et stykke nedenfor mastetoppen faktisk, kuttere er både rare og sære i riggingen sin er jeg redd). Så strekker man hyssingen ned til røstbenken slik at den passer inn i riktig hakk der, og strekker den videre ned mot skutesiden der hvor den skal festes til barkholtet. Man sørger så for at den løper rett og fint hele veien, og kan til slutt markere med en blyant hvor hullet til messingstiften skal borres.

Beregning av hvordan røstjernene skal vinkles

Beregning av hvordan røstjernene skal vinkles

Ferdig monterte røstbenker og røstjern

Ferdig monterte røstbenker og røstjern

Merk at jeg ikke har malt all messingen svart ennå, disse greiene var nemlig laget av jern på originalen. Røstbenkene er forøvrig plugget fast i skipssiden med 1mm messingtråd, de vil nemlig bli utsatt for en god del belastning underveis – akkurat som i virkeligheten faktisk!

Det som står igjen å gjøre nå er stort sett bare å lage en rorpinne, den som fulgte med settet var nemlig alt for grov og stygg og slett ikke brukbar. Videre må jeg feste kanonene permanent – dette gjøres med lim og 0.5mm messingtråd ned i dekk gjennom forhjulene – og rigge opp brøkene, de grove repene som hindrer kanonen i å rulle tvers over dekket når man fyrer dem av. Mer om dette senere!

Ståle Sannerud

Tilbake til nybegynnerkurs-siden

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:56

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: