Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Jeg dreier kanoner

leave a comment »

25. januar 2004

Fittingsene som fulgte med settet var i det store og hele fullt tilfredsstillende, tildels veldig bra faktisk. Det var et par unntak: For det første var kuffernaglene som fulgte med dreid av treverk og dermed litt vel store og klumpete, disse byttet jeg rett og slett ut med noen tilsvarende messing-kuffernagler jeg hadde liggende – disse kjøpte jeg i sin tid på Modell-Hobby, det er standard fittings som en får tak på hobbybutikken uten større problemer. (Gitt at de selger fittings i det hele tatt da, vel og merke…)

Et større problem var kanonene. Kanonlavettene var de beste jeg har sett i noe byggesett hittill, satt sammen av ikke mindre enn 9 utfreste deler i tynn kryssfinér pluss en messingstang. Det eneste jeg gjorde der var å sette på noen ekstra ringbolter hist og her. Selve kanonene, kanonløpene, derimot, holdt slett ikke mål. De levertes støpt i tinn, med dertil hørende støpekant som må files vekk. Det får så være… problemet var at de både var for korte til lavettene og dertil litt klumpete i utførelsen, pluss at hullet i kanonmunningen var mye større enn det skulle være. Vi snakker om små 3-punds fislekanoner her, ikke toogførtipundere! Det ser helt feil ut, riktig boring på disse kanonene skal være 1.1 mm omtrent og her var det minst det dobbelte, og det synes.

Nåvel – jeg har dreiebenk og messingstenger liggende. Intet problem! (Hadde jeg ikke det hatt ville det vært på tide med en tur i hobbybutikken for å se om de hadde noe som passet sånn noenlunde.)

Det første jeg gjorde var å gå udi litteraturen og se om jeg kunne finne tegninger eller mål på engelske 3-punds kanoner anno 1763. Joda, i siste nummer av Ships in Scale åpenbarte det seg en tabell over denslags. Jeg så da at den kanonmodellen (modell 1743) som var i bruk på den tiden bare var 4 fot 6 tommer lang (målt fra munningen og til bakkant på løpet, der hvor det brått avsluttes og går over i druen helt bakerst), og dermed ville bli for kort til å passe i lavettene jeg hadde. Nuvel. Så så jeg imidlertid også at forløperen til denne kanontypen, en 3-punder som var brukt i årene 1703-1716 var 5 fot 6 tommer lang. Hmm – ålreit folkens – vi får jukse litt som Ingerid Espelid sier; jeg bestemte meg dermed for å lage kanonene mine fem og en halv fot lange, det er ikke tatt helt ut av løse luften tross alt men kan til nød forsvares, såvidt. De blir dermed litt lenger enn byggesett-kanonene og passer mye bedre i lavetten. Jeg tok frem et papirark og drodlet ned de strategiske mål. Utseendet forøvrig, plasseringen av trinn og bånd og denslags, tok jeg fra tegninger jeg fant av en 4-punder fra omtrent samme tidspunkt så det blir seende noenlunde riktig ut.

Selve dreiingen tok vel 20-25 minutter pr kanon, jeg er sant å si temmelig rutinert på akkurat det der etter for ikke lenge siden å ha «bevæpnet» min modell av et 80-kanoners skip! Når løpene var dreiet var det bare å lage en liten jigg til å bore hullet til tappene, kanonakslingen altså, i og deretter klippe til litt messingtråd som skulle fungere som aksel. Så var det å sverte det hele kjemisk og deretter superlime det hele i hop, jeg gad ikke begynne å træle rundt med noe lodding akkurat her. Det er ikke nødvendig faktisk siden kanonene er baktunge og dermed ligger pent og pyntelig på plass i lavettene uten hjelp.

sdf

Her har du et bilde av to kanoner; byggesettkanonen er den grå, bakerst, den jeg laget selv den sorte i front. Forskjellen tør være åpenbar, dette var bryderiet verdt.

Kanonlavettene var litt høye og måtte manipuleres litt for at kanonene skulle sitte noenlunde korrekt i portene (eller sagt på en annen måte så har jeg plassert kanonportene halvannen millimeter lavere enn jeg burde ha gjort…), jeg skavet derfor av litt materiale på toppen, kuttet sporene til kanontappene dypere ned i sidevangene, og flatslipte undersiden av hjulene litt. Så får de større limflate mot dekket også, det er ikke noen ulempe det heller!

Ståle Sannerud

Tilbake til nybegynnerkurs-siden

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:55

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: