Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Jeg lager master og rær

leave a comment »

18.2.2004

Når skroget vel var ferdig og dekks-fittingsene montert var det på tide å lage master og rær. Siden dette er en modell av et enmastet skip var ikke dette noen spesielt fryktinngytende oppgave, men det er alltids noen komplikasjoner man bør være oppmerksom på.

For det første: Riggen som byggesettprodusenten la opp til var i enkleste laget i forhold til hva som var vanlig på kuttere fra denne tidlige perioden. Caldercrafts forslag ser slik ut (ikke det at de sier noe om seilene men en kan jo lese mellom linjene): Et gaffelrigget storseil, to rær for hhv mers- og underseil (bergine eller hva det nå bør kalles på en slik rigg), og formodentlig forstagseil og klyver.

Caldercraft sitt riggforslag: En nokså moderne kutter-rigg.

Caldercraft sitt riggforslag: En nokså moderne kutter-rigg.

I henhold til de øvrige kilder jeg sitter på (Chapman Architectura Navalis, Marquardt Eighteenth Century Rigs & Rigging, Goodwin The Naval Cutter Alert 1777) var det imidlertid vanlig å ha en rigg som nedenfor, med samme gaffel-storseil og forseil som det andre forslaget men med bramseil, mersseil og underseil på masten. I tillegg er underseilet satt på en rå over råen som holder skjøtene til mersseilet, en totalt aparte løsning som jeg ikke har sett på andre typer skip… og så snurrig at jeg bare må ha det med på modellen min!

Historisk korrekt rigg; en eldre og mer aparte kutter-rigg.

Historisk korrekt rigg; en eldre og mer aparte kutter-rigg.

Jeg måtte dermed ha to rundholter mer enn byggesettet hadde materialer til. Heldigvis hadde jeg noe liggende som kunne brukes. Dimensjonene på de ekstra rærne tok jeg fra Alert-boken, relativt til de allerede eksisterende rærne.

Materialene som lå i settet var simple rundstaver som jeg selv måtte kappe opp i riktig lengde og forme til korrekt fasong. Ellers er det jo ikke uvanlig at byggesettene inneholder ferdig formede master og rær slik at en slipper den jobben – men det har jo sine problemer det også som vi skal komme tilbake til.

Nuvel – jeg kappet rundstavene i passende lengder med litt ekstra å gå på. Neste trinn var da å forme dem til fasong. Her er det et par ting en bør være klar over:

For det første var hverken master eller rær normalt sylindrisk runde hele veien. Råseil-rær hadde vanligvis en åttekantet seksjon på midten, la oss si en firedel av råens totale lengde. Gafler og bommer hadde et sett med kjever i den ene enden som var skjøtet sammen med selve rundholtet på hver side, slik at seksjonen ble elliptisk i dette området. Master hadde ofte et firkantet tverrsnitt under merset (på de fartøyer som hadde mers) og et åttekantet eller firkantet tverrsnitt over merset eller salingen, helt øverst. Videre var tverrsnittet på masten ofte elliptisk snarere enn sirkelrundt, fordi et forsterkningsstykke var festet til selve masten på hver side, disse hjalp til å holde salingen oppe. Akkurat den komplikasjonen slapp jeg heldigvis på Sherbourne-modellen, men her har jeg til gjengjeld en slags avsats et stykke nedenfor toppen på masten, i praksis er undermast og mersestang slått sammen og laget av samme emne.

Formen på tverrsnitt gjennom mast og stang på forskjellige punkter

Formen på tverrsnitt gjennom mast og stang på forskjellige punkter

Øverst er undermasten firkantet, på delen som sitter ovenfor salingen. Også nedenfor salingen er den firkantet et stykke, ned til den røde streken. Derfra og ned er den rund, men vi har altså en avsats et stykke nedenfor salingen, der hvor klasen med rigg sitter. Den røde tegningen til høyre indikerer hvordan formen på masten er her, den skråner utover og danner en liten hylle som riggen (vanter, barduner og stag) hviler på.

Fordi masten var såpass komplisert valgte jeg å ta i bruk dreiebenken for å få best mulig resultat. Dette er jo forsåvidt å jukse – det er ikke så mange av oss som har slik redskap til rådighet… men det skal gå an å få det til med sandpapirmetoden også, nevnt nedenfor.

Jeg dreide ned de runde bitene av masten til de hadde korrekt diameter og fasong, som byggetegningene indikerte. Dermed satt jeg igjen med en stor kladd med materiale øverst, denne spikket og filte jeg så til korrekt firkantet fasong og pusset til slutt hele stasen med sand- og smergelpapir for å fjerne merkene etter dreiingen. Når dette var gjort boret jeg de nødvendige hull for å feste de to kryssholtene, et på hver side av masten nesten nede ved dekk.

Før jeg monterte disse to var det et par småting jeg gjorde. Først, siden jeg nå engang hadde pakket ut dreiebenken, laget jeg meg et antall messingringer som skulle tres innpå masten for holde forkanten av gaffelseilet inntil. Videre var det en detalj jeg fant i litteraturen, en liten hylle som skulle holde bommen oppe, den ser du nedenfor. Her laget jeg meg et firkantet hakk i bak-kant av masten, og limte inn en trekloss (jeg hadde først tredd messingringene inn på masten, etter å ha svertet dem kjemisk). Deretter var det bare å spikke klossen til korrekt fasong.

Hylle bakpå masten for bommens fremre ende

Hylle bakpå masten for bommens fremre ende

I den andre enden av masten, øverst altså, måtte jeg først forsterke opp rigg-avsatsen min litt slik at riggen ikke skulle skli nedover, som den stod var den ikke riktig stor nok til at jeg følte meg trygg på den. Her tok jeg en lang, tynn trelist (avkapp fra sirkelsagen min faktisk) og dynket den i salmiakk så den ble smidig og fin. Så tok jeg og superlimte den fast rett over avsatsen og surret den rundt og rundt noen omganger med superlim innimellom til jeg hadde fått en fin ring som stakk en millimeter ut omtrent, dermed burde riggen ligge godt an der.

Deretter var det på tide å jobbe litt med selve salingen, oppe på den firkantede seksjonen av mastetoppen. Her la kokeboken i byggesettet opp til at det skulle limes fast to eselhoder, firkantede blokker av tre med hull i som masten og bramstangen skulle stikkes gjennom, slik som illustrert her. Merk forøvrig at bramstangen på kuttere var montert bak undermasten, ikke foran den som i andre typer rigg på denne tiden.

Utforming av mastetopp og eselhode

Utforming av mastetopp og eselhode

Et par komplikasjoner: Eselhodene – så kalt fordi de i riktig gamle dager lignet litt på et esel- eller hestehode av fasong – ble levert som ferdig utskårne deler som det bare skulle være å skjære løs fra rammen og lime på. Men: Begge hullene i eselhodene var runde, hullet til masten skulle naturligvis være firkantet. Videre skulle hullet i det øverste eselhodet (det egentlige eselhodet, det nederste er nemlig bare en forenkling av virkelig praksis på salingen, konstruksjonen der nede var straks mer komplisert i virkeligheten men greit nok, det ser ikke så galt ut…) være en god del mindre enn selve masten. Det stakk en firkantet tapp opp fra masten som passet inn i det firkantede hullet i eselhodet, slik at hodet lå godt nedpå og ikke gled ned eller vridde seg i forhold til masten. Og sist, men ikke minst: Selve masten på en kutter heller temmelig dramatisk bakover, mens eselhode og saling skal ligge horisontalt – dermed må hullene i eselhodene på settet faktisk gå på skrå.

Det nederste eselhodet, som altså representerer salingen, kunne berges med litt spikking og filing. Det øverste eselhodet hadde rett og slett for store hull til at jeg kunne få det til å se bra ut, dermed tok jeg rett og slett og kappet løs en tilsvarende stor bit fra finerplaten eselhodet var frest ut av og boret to passende hull på skrå i den. Litt spikking her også for å få til det firkantede hullet, og dermed hadde jeg et skapelig eselhode som kunne limes fast. Før jeg gjorde det festet jeg en ringbolt på hver side av hullet til bramstangen, i underkant av eselhodet.

Under salingen, det nederste eselhodet altså, limte jeg to små firkantede plater av finer som jeg formet halvrunde i den nederste kanten, disse boret jeg også hull i og festet med en bit messingtråd akkurat som jeg også gjorde med eselhodene. Over salingen, på hver side av masten, festet jeg en kloss som skal holde stroppen til fallet til merseråen oppe. Dermed var masten ferdig bygget.

Bramstangen er mye enklere enn masten og har ingen firkantet seksjon. Den har imidlertid en knapp helt øverst og en fortykning/avsats nesten øverst. Her grovspikket jeg formen med en kniv og puttet til slutt stangen inn i dreibenken og pusset den ned til riktig diameter med sandpapir.

(Her kunne jeg selvfølgelig puttet den i min gode gamle Bosch slagdrill istedenfor. Det blir ett fett, poenget er at det går rundt!)

Når det gjaldt rærne var det altså denne åttekantede seksjonen midt på. Dette filte og spikket jeg til på emnet først (firkantet først, deretter «kuttet jeg hjørnene» ned til åttekant). Her var det litt problematisk at rundstokken ikke var rettvokst, fiberretningen på treverket samsvarte ikke med retningen på stokken og dermed ble det litt ugreit å spikke i emnet! Tiden vil vise hvorvidt rærne av samme grunn slår og vrir seg over tid…

Når åttekanten på hver rå var grei puttet jeg råen i dreibenken og skrudde den på, med lav hastighet (som før nevnt, drill går like greit så lenge den er satt fast i en skrustikke eller noe slikt). Så tok jeg en liten bete sandpapir i min høyre hånd, slik at den formet en «U». Deretter var det bare å føre denne inn under den roterende enden av råen, klemme fingrene sammen og pusse frem og tilbake mens jeg holdt varierende press på den fra fingrene. Poenget her er å pusse seg ned til en jevnt og pent avsmalnende form på emnet, uten at man utsetter det for sideveis belastning som kan knekke emnet. Jeg startet med 60 sandpapir og jobbet meg nedover i gradene før jeg avsluttet med 400 smergel. Med litt forsiktighet gikk det helt greit. Når den ene enden av råen var riktig formet snudde jeg den i benken og pusset så motsatt ende. Til slutt kappet jeg av det overskytende i hver ende og satt da igjen med en fiks ferdig rå.

Gaffel og bom ble laget på samme vis. På disse to må en huske på at den største diameteren IKKE er innerst ved masten med derimot omtrent en tredel ut fra den, det er nemlig der belastningen er størst. Bommer man her blir det seende klumpete ut. Jeg limte deretter fast kjevene til gaffel og bom, disse ble levert frest ut av en finerplate og så ikke så aller verst ut. Litt spikking og justering måtte til for å få ting til å passe ihop; jeg var også nøye med å følge opp limingen med stifter av messingtråd som vanlig. En ringbolt ble festet i kjeven på gaffelen, som pr kokeboken.

Til slutt laget jeg baugsprydet. Her er det en firkantet del helt innerst, bakerst altså, denne delen skal passe inn i mellom to stendere som står på dekk slik at baugsprydet kan kjøres frem og tilbake (dette er en av tingene som kjennetegner kuttere i forhold til andre små gaffelriggede fartøyer forresten). Her pusset jeg den kort og godt rund og skavet meg deretter ned til firkantet fasong her etterpå… dette er vel omtrent omvendt av korrekt praksis men OK, jeg har ikke tenkt å kverulere på dette.

Ute i enden av baugsprydet boret jeg et hull som uthaleren til klyveren skal gå gjennom senere. Innerst boret jeg tre horisontale hull tvers gjennom, her skal man kunne kjøre inn en låsesplint for å holde baugsprydet i korrekt posisjon i forhold til stenderne.

På rærne, gaffelen og bommen skal det i tillegg festes klosser som skal fungere som festepunkter for riggen, dette fremgår av tegningene til byggesettet. Her skavet jeg ned den runde biten av råen litegranne slik at jeg fikk en flate som var 2-3 mm lang, kappet så av en tilsvarende bit firkantlist og limte klossen fast. Når limet var tørt boret jeg 0.5 mm hull gjennom listen ned i råen, stappet nedi litt messingtråd for å feste det hele mekanisk, og spikket så klossen til en mer elegant fasong.

Dermed var snekringen ferdig og alle rigg-komponentene kunne males og vokses.

Ståle Sannerud

Tilbake til nybegynnerkurs-siden

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:57

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: