Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Kanonportene trimmes til riktig posisjon

leave a comment »

18.10.2003

Før jeg begynner å legge på det endelige plankelaget er det en ting jeg må gjøre: Kontrollere at kanonportene er korrekt plassert.

Den horisontale plasseringen angis av kryssfiner-sideplatene og er grei nok. Den vertikale plasseringen viser seg derimot raskt å være suspekt.

Her ser vi at kanonportenes distanse fra dekk varierer

Her ser vi at kanonportenes distanse fra dekk varierer

I bildet ovenfor er dekks-linjen er markert med rødt, og avstanden fra dekk og opp til kanonporten er markert med røde piler. Vi ser straks at de to første kanonportene, til venstre, sitter en god del høyere i skipssiden enn den tredje, til høyre på dette bildet. De to aktre portene har så å si samme høyde som den høyre porten i bildet, bare så det er sagt. Det er altså de to første portene som avviker grovt.

Hvilken rolle spiller dette, hvorfor tar jeg meg bryet med å kontrollere det? Grunnen til det er rett og slett følgende: Det å kutte et digert firkantet hull i skipssiden på et krigsskip skapte jo et formidabelt svakhetspunkt i skroget, det tør være åpenbart. Både spanter og bordganger måtte avbrytes for å gi plass til porten. Videre er jo skipssiden nokså solid, selv på et så lite krigsskip som vi snakker om i Sherbournes tilfelle, slik at den gir en viss beskyttelse mot fiendtlige kanon- og geværkuler – når en skjærer hull til kanonene på denne måten blir jo denne beskyttelsen tilsvarende mindre. Av begge disse grunner var det ønskelig å lage disse kanonportene så små som overhode mulig. På den annen side var det nødvendig å kunne svinge litt på den enkelte kanonen fra side til side, og å kunne vippe den litt opp og ned, slik at kanonerene hadde en mulighet til å sikte seg inn på målet. Dermed endte man opp med en minimumsstørrelse på kanonportene. Kanonløpet skal sitte ganske nøyaktig midt i kanonporten for å få maksimal bevegelsesfrihet.

Kanon på rappert, i kanonport

Kanon på rappert, i kanonport

Kanonene er montert på firhjulede vogner, såkalte rapperter, som løfter kanonløpet en viss høyde opp fra dekk. Siden rappertene er like på alle åtte kanonene på dette skipet – og på ethvert annet skip for den saks skyld, for hvert kanonkaliber – er det åpenbart at kanonportene må være plassert en viss distanse fra dekket, og at denne distansen må være den samme på hver enkelt port, for at kanonløpet skal komme korrekt midt i hver kanonport.

Ergo må jeg flytte litt på de to forreste kanonportene på modellen for at de skal være riktig posisjonert. Jeg velger å bruke den laveste kanonporten som standard og justere de øvrige så de stemmer overens med denne.

Her ser du en liten bildeserie som viser hvordan jeg går frem:

Merking av kanonportplassering

Merking av kanonportplassering

Jeg tar en liten trelist (en rest fra første plankelag, faktisk) som er kappet rett av i enden. Denne stikker jeg ned på innsiden av skroget innenfor den kanonporten jeg skal korrigere slik at enden hviler mot dekksplaten. Så tar jeg en blyant og tegner en strek på listen i høyde med underste kant av kanonporten – markert med rødt på første bilde, inni sirkelen. Så flytter jeg listen min til den laveste porten og tegner en tilsvarende strek der, andre bilde. Avstanden mellom disse to strekene angir nå hvor langt ned kanonporten må flyttes. Jeg flytter deretter tilbake til den første porten igjen og plasserer listen på utsiden av skroget slik at den øverste streken faller sammen med underkanten på porten. Så er det bare å merke av på skroget hvor den nederste linjen ligger – kanonporten skal så skjæres så mye større at den rekker ned hit. Jeg tegner opp den endelige størrelsen på porten med blyant.

dgds

Dette bildet viser fremre del av skroget etter at portene er målt opp korrekt - de røde strekene angir hvor jeg har tegnet blyantstrekene mine. Den første porten må flyttes et stykke ned, den andre porten et stykke lenger, og den tredje må justeres ørlite granne.

Til å forstørre portene bruker jeg en skarp kniv. Denne bildeserien illustrerer prosessen:

kutting_av_port
Først lager jeg et loddrett hakk ned på hver side av porten (indikert med rødt), deretter skjærer jeg ut en trekantet flis på skrå ut mot den ene kanten, så en flis til den andre kanten, og til slutt finjusterer jeg porten til endelig fasong.

De åtte små åreportene mellom kanonportene justeres på samme måte.

Ståle Sannerud

Tilbake til nybegynnerkurs-siden

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:46

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: