Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Sidestykkene monteres

leave a comment »

8.10.2003

Tiden går, jeg har ikke hatt tid til å jobbe så mye med modellen eller legge inn noe innlegg her på nettsidene på noen dager. Litt har imidlertid blitt gjort.

Jeg har montert det ytre akterspeil-kneet på hver side av skroget, dette krevde litt planlegging. Det jeg endte opp med var å ta løs delen for den nedre delen av akterspeilet slik at jeg kunne bruke denne som mal for plasseringen av de to knærne. Disse knærne skal nemlig monteres på skrå i det horisontale planet slik at den aktre enden av dem står lenger inn mot midtlinjen av skroget enn den fremre. Videre må de også monteres på skrå i det vertikale planet slik at de følger fasongen på skroget, toppen på knærne skal dermed være lenger inn mot midten enn bunnen.

Knærne for akterspeilet

Knærne til akterspeilet

Akterenden slik den nå står

Akterenden slik den nå står

Når dette var gjort var neste trinn å montere de to 1mm tykke kryssfinerdelene som utgjør toppen av skipssidene, hvor kanon- og åreporter altså er ferdig frest ut. Disse delene var litt større enn nødvendig, slik at jeg hadde litt å gå på i begge ender. Disse sidestykkene er en egen Caldercraft-patent, de fleste sett lar deg bare planke opp denne delen av skroget med vanlige trelister og så er det opp til deg selv å skjære ut kanonportene etterpå.

Jeg la platene i en bolle med varmt vann for å mykne dem, dette viste seg å være nok til at de kunne formes til riktig fasong. Det neste jeg måtte finne ut var nøyaktig hvor jeg skulle montere dem. En liten titt på originaltegningen av skipet, som jeg har bilde av i en av bøkene mine, viste hvordan kanonportene var plassert i forhold til dekksbjelkene. Siden jeg hadde tegnet inn dekksbjelkene på dekksplaten var det dermed en smal sak å få parkert sideplatene korrekt, jeg endte opp med å kappe av halvannen millimeter eller så i forkant av hver plate.

Platene passet inn i et spor som allerede var frest ut øverst på forstevnen. Videre skulle de plasseres «slik at toppen av platen er i flukt med hornene på toppen av skottene», dette viste seg å fungere ganske bra med unntak av skott nummer to forfra som var en millimeter høyere enn de andre. Siden skroglinjene er gode, og siden dekksplaten ikke slår en plutselig bulk på seg ved skott 2 er skottet korrekt montert, det er altså bare snakk om at produsenten av settet har vært litt rause når de har frest ut toppen av skottet. Platene på hver side ble festet med en god porsjon hvitt trelim i underkant av dekksplaten, og med en mindre klatt på toppen av det utstikkende hornet på hvert skott. Disse hornene skal nemlig fjernes senere, når skroget vel er planket på utsiden, derfor var det viktig å ikke overdrive limingen her. Noen messingstifter ble stukket inn her og der for å holde platene i posisjon når limet tørket, disse skal fjernes senere.

Et bilde av skroget med sideplatene montert

Et bilde av skroget med sideplatene montert

Jeg har også begynt å legge på det første plankelaget, mer om dette i neste innlegg.

Ståle Sannerud

Tilbake til nybegynnerkurs-siden

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:39

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: