Maritim Modellklubb

Møtestedet for nye og garvede modellbåtbyggere

Valg av byggesett, forberedelser, verktøy

with 15 comments

Valg av byggesett

For de aller fleste er et byggesett inngangsporten til hobbyen vår. Det er derfor på sin plass å innlede dette kurset med noen ord om valget av byggesett. Vi holder oss her til byggesett i treverk, altså ikke plastmodeller.

Byggesett finnes i mange former. Den «klassiske» varianten er plank-på-skott, dvs man får et sett med et kjølstykke, et antall skott som limes opp vinkelrett på dette og som man deretter planker opp med trelister slik at man får et komplett skrog. Videre finnes det sett med mer eller mindre ferdig utfreste skrog i massivt tre, problemet med disse er at fasongen på skroget ofte ikke ligner grisen. I de senere år har det også blitt relativt vanlig å se sett som leveres med ferdige skrog i ABS-plast eller i glassfiber, hvor man så monterer på et dekk og lager overbygning på gamlemåten. Sett av åpne båter er også en spesialvariant, her skal man ofte sette opp en byggeplugg etter kjøl-og-skott-metoden, denne kler en så utvendig med plank slik at man får et plankeskall som en så løfter av pluggen og detaljerer innvendig. De norske Wisløff Modellbygg-settene av småbåter er såvidt jeg har forstått laget etter denne patenten.

De fleste sett er imidlertid fremdeles plank-på-skott, det er dermed naturlig å diskutere denne varianten videre. Eksempelmodellen som klubben bygger er da også bygget på denne måten, jeg henviser til klubbens nettsider hvor byggingen av denne blir dokumentert fortløpende.

Å sette noen kryssfinerskott tversover et kjølstykke og lime det hele ihop kan hvem som helst klare, tør jeg påstå. Den eneste forskjellen på en modell av en motorsnekke og en tremastet seilskute i så måte er antallet skott. Problemet oppstår når en skal begynne å kle dette rammeverket med trelister. En ting er at listene må bøyes til for å krumme rundt skroget, det er jo åpenbart for enhver som har hatt nesa nedi esken på et slikt sett. Dette er en temmelig enkel operasjon når en først vet hvordan.

En litt mindre åpenbar komplikasjon er at plankene ikke bare skal bøyes på langs, de skal også krummes, vris, spikkes til i endene og endog bøyes på tvers for å passe på skroget. Her bør man ha litt kunnskap og erfaring for å få et skapelig resultat. Her er det en grei tommelfingerregel å gi, og det er at et fin-linjet skrog som et klipperskip eller en fiskeskonnert á la Bluenose er mye lettere å håndtere i så måte enn et skip med rundere linjer som f.eks. en 1700-talls seilskute.

Klipperskip - Cutty Sark

Klipperskip - Cutty Sark

Bluenose

Bluenose

Endeavour. Merk den butte baugen.

Endeavour. Merk den butte baugen.

En annen faktor, som vel er åpenbar, er at en modell av et stort skip krever mer arbeide enn en modell av et lite skip. En énmastet kutter er ikke nøvdendigvis lettere å bygge, i teknisk forstand, enn en modell av en tremastet fullrigger som HMS Victory, men man blir mye, mye fortere ferdig. Det er psykologisk lettere å manne seg opp til de kjedelige, ensformige jobbene som uunngåelig dukker opp underveis (knytte vevlinger for eksempel) når en har enden i sikte og umiddelbart ser fremgang. Ha dette i bakhodet, Norske Løve er slett ikke egnet som nybegynnermodell rett og slett på grunn av arbeidsmengden.

Sherbourne, kutter

Sherbourne, kutter

Victory

Victory

Norske Løve

Norske Løve

Med mindre man har en brennende interesse for Norske Løve vel og merke. Her er det aller, aller viktigste poenget når det gjelder valg av modell: Velg et skip som du er interessert i! Har du en glødende lidenskap for norske hurtigruter vil trolig et byggesett av en slik en være det riktige valget, snarere enn en modell av en type fartøy som du har null interesse for. Det kan være noe så trivielt som at du liker utseendet på skipet, eller det kan være at du har en personlig tilknytning til det aktuelle fartøyet. Sjansen for at du fullfører modellen (for det må jo være målet vårt) er større hvis du «føler noe for den».

Til sist en kommentar når det gjelder byggesett generelt: De har blitt bedre med årene. Har du et 20-30 år gammelt Billing Boats-sett liggende på loftet som du skal bygge nå når du endelig har blitt pensjonist, vil jeg be deg sterkt vurdere å kassere det gamle settet og kjøpe et nytt av samme type. Byggesett som er produsert de siste 10 årene eller så har nemlig normalt deler som er presist brent ut av finerplatene med laserstråle, eller frest ut med datatstyrt utstyr. Sammenlign dette med et 25 år gammel sett hvor du simpelthen fikk utdelt en diger, 6-7mm tykk kryssfinerplate hvor de rett og slett hadde trykt omrisset av delene på platen, og så var det opp til deg selv å bruke løvsag og muskelmakt for å sage delene løs – fordelen med det nye settet tør være åpenbar. Det er ingen grunn til å risikere å gå lei før man overhodet har kommet i gang med å bygge, spør du meg.

Byggesett leveres fra et anseelig antall produsenter: Billing Boats, Mantua, Mamoli, Artesania Latina, Corel, Wisløff, Caldercraft og så videre. Det er ikke all verdens forskjell på dem. Billings og Wisløff har modeller av skipstyper vi kjenner her hjemmefra, italienerne er flinke på messingdetaljer og støpte metallskulpturer slik at man kan få noen drabelig flotte seilskutemodeller, Caldercraft er kjent for brukervennlige sett… men det blir gradsforskjeller det hele, det er stort sett de samme patentene som går igjen fra merke til merke. Produsenten er ikke så fryktelig vesentlig.

Altså, når du skal kjøpe ditt første byggesett:

– Velg et skip med fine linjer, ikke et med butte ender
– Ikke gap over mer enn du kan tygge, velg et lite fartøy heller enn et stort
– Velg et skip du føler noe for
– Velg et moderne sett, ikke et gammelt et

Følger du disse fire reglene øker sjansen for at du klarer å fullføre din første skipsmodell.

Forberedelser

Når du vel har valgt hvilken modell du vil ha, og kanskje tilogmed fått godsakene i hus, er det et par ting du bør tenke på før du begynner å bygge.

For det første: Du bør ha en arbeidsplass å bygge på, helst en som du slipper å rydde vekk fra kjøkkenbenken slik at middagsmaten får plass hver dag. Det er ikke så mye som skal til, et vanlig skrivebord er mer enn stort nok – men du bør ha det i orden før du begynner. I parentes bemerket vil naturlig nok en tremastet fullrigger kreve mer albuerom på alle kanter enn en liten fiskesjark. God belysning er en selvfølge, spesielt dersom du begynner å dra på årene. Øynene trenger da mye mer lys enn de gjorde når en var ung! Du bør også ha en stikk-kontakt eller to innen rekkevidde. Videre bør det være god utlufting på arbeidsplassen, siden vi skal drive og kline med lim av forskjellige typer.

For det andre: Livet blir mye lettere underveis dersom du konstruerer deg en byggeplate som modellen kan stå på under bygging. Dette trenger ikke være mer komplisert enn en litt romslig spon- eller MDF-plate, et par vinkeljern og et par trelister, slik at modellen kan stå stabilt og støtt på platen og være vinklet opp i rett vinkel på denne.

Skrog under bygging på byggeplate

Skrog under bygging på byggeplate

Verktøy

Streng tatt er det ikke all verdens utstyr som er påkrevd. Du må nok ha:
– En skarp hobbykniv, type X-Acto eller tilsvarende, med utskiftbare blader. En tapetkniv med knekk-av-blader kan også brukes men har mer slark.

X-Acto knivskaft med blad

X-Acto knivskaft med blad

– Blader til samme, det går fort med en del
– En fil, ikke for grov og ikke for fin
– En snekkervinkel eller to
– Stål-linjal
– En liten, meget fintannet sag – selges på hobbybutikken

Egnet hobbysag med utskriftbare sag- og knivblader

Egnet hobbysag med utskriftbare sag- og knivblader

– En god, presis saks til riggingen, dersom det er et seilfartøy du bygger
– Sandpapir, la oss si korning 60 til grovarbeidet og 120 til finere arbeider
– Slipepapir, slik man bruker til bil-lakk og denslags, til endelig sliping av synlige overflater. Korning 250-300 bør være greit nok.
– En drill, man kan i nødsfall klare seg med en vanlig Black&Decker slagdrill. En hobbydrill á la Dremel er å foretrekke, se nedenfor.
– Bor av ymse små dimensjoner, nøyaktig hva man trenger avhenger av modellen
– Hvitt trelim, noe ala Casco med svart hette altså
– Kontaktlim. Den giftige typen er – som vanlig – bedre enn den miljøvennlige.
– En pakke med plasterlapper og gjerne litt sterilt gasbind. Det pleier å gå med litt blod, svette og tårer underveis, og fingertupper blør mye når de først blør. Stalltips: Når det gjør vondt, ta hendene vekk fra modellen – det kan være vanskelig å få vekk blodflekker!
– Pensler, maling og tynner. Dette avhenger av om modellen skal males eller ikke.
– Lakk, voks eller noe slikt for overflatebehandling av treverket. Det kommer et eget innlegg om dette i «kurset» vårt etter hvert.
– En eller flere gode pinsetter, spesielt dersom det er et seilfartøy du skal bygge

Kjekt å ha er:
– En hobbydrill, altså en Dremel eller Proxxon eller noe tilsvarende, med litt ekstrautstyr for pussing, fresing og denslags. De selger «startpakker» hvor en får drillen og en porsjon ekstrautstyr til 6-700 kroner, disse er fine. Sørg for at drillen har en chuck, og ikke bare spennhylser, for fleksibilitetens skyld.

Proxxon minidrill med tilbehør

Proxxon minidrill med tilbehør

– En liten gjærkasse. Denne kan kjøpes eller du kan lage den selv. Den må passe til den fintannede sagen nevnt ovenfor.

Gjærkasse for hobbysag

Gjærkasse for hobbysag

– Et utvalg gode gammeldagse klesklyper i tre. Disse kan doktoreres på med kniv og brukes til å klemme fast de utroligste ting mens limet tørker.
– Fint bryne (diamantbryne, Arkansas-stein etc) til å slipe opp knivblader med. En bør vite å bruke det, selvsagt – jeg skulle ønske jeg selv behersket denne kunsten men dengang ei…
– En rundtippet loddebolt, helst med termostat, til å bøye trelister med, hvis man da ikke ønsker å bruke ammoniakk, spesial-knipetang eller vanndamp til det formålet

Tang for bøying av lister

Tang for bøying av lister

– En god, presis nebbtang til f.eks. å holde messingstifter med
– En liten hammer til å slå inn ditto med
– En god, presis avbitertang/elektrikertang
– Skyvelære
– Et sett nålefiler

Egnet avbitertang

Egnet avbitertang

Skyvelære - et meget presist måleinstrument

Skyvelære - et meget presist måleinstrument

Nålefiler

Nålefiler

Tilbake til nybegynner-kurssiden

 

Written by maritimmodellklubb

12.05.09 kl. 23:03

15 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. veldig bra, fikk vite nyttige ting av dette.

  Sondre Laanke Bolland

  09.05.10 at 18:23

 2. Heisann,

  veldig nyttig informasjon.

  Finnes det noen butikker i Oslo som selger ok nybegynnersett?

  Mvh

  Kenneth

  Kenneth

  27.05.10 at 23:28

  • Modell-hobby/Smallsize Hobbyland i Skovveien har noe mener jeg, og så er det et lite utvalg i museumsbutikken på Norsk Maritimt Museum på Bygdøy. Det er vel de to butikkene jeg vet om her i byen! Eller så er det jo mye som taler for å handle inn sånt via internett også, bedre utvalg etc. Med forbehold om at det er diverse streiker på gang akkurat i disse dager 🙂

   maritimmodellklubb

   29.05.10 at 10:44

 3. Hei
  Jeg har lenge hatt lyst til å bygge en seilskute. Ved gjennomlesning av denne siden har jeg forstått at det er disse tingene en skal være oppmerksom på.
  Imidlertid er jeg usikker mht lim og maling (antall strøk og fargevalg) når det gjelder denne USS Constitution, som jeg planlegger og bygge. Cutty Sark har også vært i tankene.
  Er det noen som forhandler glassmonte’r for skuter? En må vel tenke på både ‘møbelen’ og glassburet?
  Hva/hvordan tilordner en oppheng under grunnbyggingen hvis skuten tiltenkes forært som voiteskip til en kirke?
  Er byggingen såpass nøyaktig at en må f.eks. bløtlegge skrogplankene for tilpasning/krumming og ellers dimmensjonere de enkeltvis?
  Hvilken byggesettleverandører er og foretrekke?
  Hilsen perfeksjonist

  Magnar Vollan

  22.10.11 at 22:11

  • Når det gjelder lim og maling: Du kommer langt med hvitt snekkerlim, helt vanlig Casco. Pluss litt kontaktlim her og der. Maling: Personlig bruker jeg Humbrol hobbymaling, slik som er laget til plastbyggesett. Utmerket til formålet. Dekkevnen er god, men to-tre strøk må fort til.
   Glassmonter må man nok pent spesialbestille hos glassmester. Glass eller pleksiglass. Rammelister, slike man rammer inn bilder med, kan brukes til å dekorere «møbelet».
   Jeg har ingen erfaring med oppheng av kirkeskip er jeg redd. Kanskje noen som leser dette kan hjelpe – jeg vet noen i klubben har begått slike.
   Ja, byggingen er meget nøyaktig 🙂 Du må bløtlegge og bøye og tilpasse og stå i; en stabel flate trelister blir ikke til et skips-skrog uten litt overtalelse! Les resten av denne artikkelserien («et lite nybegynnerkurs»), der beskrives hvordan.
   Merket Constructo har jeg hørt skrekkhistorier om. Gammel Billing Boats er mer bryderi enn det er verdt; nyere Billings-sett er bedre. Italienske sett vektlegger generelt vakre materialer, uansett om de egner seg til modellbygging eller ikke. Jeg har hørt gode ting om amerikanske byggesettleverandører, men har ikke prøvd dem selv. Caldercraft, som beskrevet i denne artikkelserien, har jeg god erfaring med men de lager verken Cutty Sark eller Constitution-sett.

   maritimmodellklubb

   22.10.11 at 22:21

 4. Ta din tid som du trenger. Ikke noen stress!

  Magnar Vollan

  22.10.11 at 22:13

  • Bra. Takker så mye.
   Mvh Bjørn-Erik Boye

   Bjørn-Erik Boye

   14.11.12 at 15:40

 5. Det med brøyting av lister, ta et plastrør 3″ tett ene enden, lag et tett lokk, fyll på med varmt vann. Lister kan ligge i vann til de skal brukes. Bruk lim som tåler vann.

  Bjørn Ove johansen

  16.11.13 at 19:07

 6. fungerer helt perfekt

  paul o pedersen

  03.01.16 at 22:36

 7. Hei
  Holder på med Norske løve og trenger tips
  Hvordan festes taustigen til masta/ene-
  I riggen.
  Tenker dele den i to ender ned til de såkalte jomfruene og så feste tråen oppe med ved salinga
  Der jomfruene i del to er festa. Dette med
  to halvstikk.et dobbelt halvstikk oppe ved salinga.
  Dermed får man,håper jeg , jevnhet i rigginga
  Stigen . Fem tråder med to ender på hver side
  Og en stabil rigg totalt sett
  Er dette en god ide eller er det helt feil
  Ønsker bedre forslag hvis mulig. Gjerne med tegning ellerbilde

  Åsmund H Roer

  08.05.16 at 23:16

  • Nja, njo… For det første så er det feil å tenke på det som «taustiger». Vantene (de loddrette reipene i «taustigen») er massiv bardunering, rep med en diameter på inntil 7-8 cm, og det eneste som hindrer masta i å knekke som en råtten fyrstikk så fort det kommer et vindkast. Når man rigger vantene så starter man alltid med de to forreste på babord side. Vantet går altså fra den forreste jomfruen på babord side og opp til mastetoppen og rundt den og så ned igjen til den andre jomfruen på babord side. Deretter rigger man opp de to forreste vantene på styrbord side – på samme måte. Og deretter nr 3 og 4 på babord side, nr 3 og 4 på styrbord side og så videre, vekselvis babord og styrbord og forfra og akterover. Dersom masten har et odde antall vant så vil det bakerste vantet bestå av et rep hvor man har laget et øye som går over mastetoppen og så går vantet rett ned til jomfruen sin. Merk at at det da er et enkeltstående bakerste vant for babord og et for styrbord side, man tar ikke det bakerste vantet fra babord og fortsetter det over til styrbord. Når alle vantene er rigget opp med jomfruer og taljerep og det hele er pent og pyntelig justert kan man så sette på alle vevlingene, dvs trinnene i «taustigen».

   Se siden http://www.shipsofscale.com/Trinidad/STBL15.html – den ser ut til å beskrive prosessen godt.

   maritimmodellklubb

   10.05.16 at 20:03

 8. Flotte instruktive forklaringer og kommentar. Jeg er pensjonist, men har drevet fra og til med modeller hele min produktive tid. Norske Løwe bygget som utstillingsmodell, men mangler danske flagg. Egene ble for
  amatørmessig. Hvem kan skaffe/ hvor kan jeg skaffe dette?

  Tradisjonelle norske båter – modeller som fra Wisløff tidliger. Hvem har dette i dag. ?

  Steinar Brendeford, Bondistranda 25, 1386 Asker

  06.11.16 at 00:43

  • Det er et engelsk firma som lager flagg, profesjonelt trykt på stoff. De har nettside på http://www.becc.co.uk Jeg og andre i klubben har brukt flagg fra dem med godt resultat. De har masse rart. Vimpler kan være problematiske, men flagg har de i lange baner.

   Når det gjelder Wisløff-alternativer… så vet jeg ikke om noen, dessverre. Det kan tenkes at det ligger usolgte Wisløff-sett her og der i hobbybutikkene, det er nok alt.

   maritimmodellklubb

   06.11.16 at 00:48

 9. Hvor finner jeg byggesett av en Tankbåt, gjerne en fra De grønne til bergesen. D/y

  Agmund e.Moe

  22.11.17 at 11:31

  • Det tror jeg ikke eksisterer, sant å si. Ikke av Bergesen-båt i hvert fall. Det kan tenkes at noen lager noen tankbåt-glassfiberskrog som kan benyttes (beregnet på radiostyring), men det vil i så fall kreve ganske massiv egeninnsats for å komme i mål. http://www.fleetscale.com kan være et sted å kikke. Muligens deansmarine.co.uk .

   maritimmodellklubb

   22.11.17 at 11:44


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: